Κόσμος

Να γιατί έπεσε η πτήση της Egypt Air το 2016 – Σκοτώθηκαν και οι 66 επιβαίνοντες – video

Γάλλοι εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν σήμερα την αιτία της αεροπορικής τραγωδίας της πτήσης Παρίσι - Κάιρο της EgyptAir, που συνετρίβη πριν από 2 χρόνια, με 66 νεκρούς.

Ο πιθανότερος λόγος είναι να είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο πιλοτήριο, αποφάνθηκαν οι γάλλοι ειδικοί στη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με το συμπέρασμα των αιγυπτιακών αρχών ότι έκρηξη βόμβας ενδεχομένως να προκάλεσε το δυστύχημα.

Η υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας (BEA) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι αρχές της Αιγύπτου προφανώς δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για περαιτέρω έρευνες, σε μια σπάνια κριτική μιας χώρας εις βάρος άλλης για ένα τέτοιο περιστατικό.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών στα διαμελισμένα πτώματα των επιβαινόντων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, κάτι που υποδηλώνει δόλια ενέργεια.

“Οι προτάσεις της BEA σχετικά με την περαιτέρω έρευνα στα συντρίμμια και στα μαύρα κουτιά, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν εισακούστηκαν. Τα στοιχεία της έρευνας που ήδη έχουν συγκεντρωθεί από την Αίγυπτο -περιλαμβανομένων εκείνων που προσκομίστηκαν από την BEA- προστατεύονται από την αιγυπτιακή δικαστική έρευνα”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δώδεκα από τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος τον Μάιο 2016 ήταν γάλλοι υπήκοοι.

Είναι σπάνιο οι εμπειρογνώμονες να σχολιάζουν δημοσίως μια υπόθεση την οποία χειρίζονται οι ομόλογοί τους μιας άλλης χώρας. Η όποια διαφωνία συνήθως εκφράζεται εμπιστευτικά με τις δημόσιες δηλώσεις να υποδηλώνουν τεράστιες αποκλίσεις.

“Η BEA θεωρεί ότι η πιθανότερη υπόθεση είναι να ξέσπασε φωτιά μέσα στο πιλοτήριο την ώρα που το αεροπλάνο πετούσε σε σταθερό ύψος και η φωτιά να εξαπλώθηκε γρήγορα προκαλώντας την απώλεια του ελέγχου του αεροσκάφους”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Παρίσι: Ύποπτοι χειρισμοί των Αιγυπτίων για την υπόθεση της Egypt Air

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες δεν δημοσίευσαν την τελευταία τους έκθεση και προσθέτει ότι η BEA είναι έτοιμη να επαναλάβει τη συνεργασία της με τις αιγυπτιακές αρχές αν εκείνες συνεχίσουν την έρευνα. Οι διεθνείς κανονισμοί ορίζουν ότι μια έκθεση θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός ενός έτους από το δυστύχημα.

Ένα πρόσωπο που γνωρίζει την υπόθεση και ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε: “Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στη Γαλλία και στην Αίγυπτο σχετικά με την έρευνα”.

Οι δύο χώρες έχουν στο παρελθόν διαφωνήσει για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι έρευνες για τα αεροπορικά δυστυχήματα.

Μετά την συντριβή, λόγω έκρηξης βόμβας, ενός αεροσκάφους της Metrojet που μετέφερε ρώσους τουρίστες από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Οκτώβριο του 2015, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες, αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν αρχικά διαψεύσει τις υποψίες ότι το συγκεκριμένο δυστύχημα προκλήθηκε από την έκρηξη βόμβας.

Ωστόσο, ούτε η Γαλλία ούτε οι ΗΠΑ υποψιάζονταν εκρηκτικό μηχανισμό για τη συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στο αεροπλάνο της Metrojet διευκρινίζοντας μάλιστα ότι μέλη του είχαν μεταφέρει τα εκρηκτικά μέσα στο αεροσκάφος κρυμμένα σε ένα κουτάκι αναψυκτικού, ενοχοποιώντας… υπάλληλο του αιγυπτιακού αεροδρομίου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Φρουροί της Επανάστασης μπλοκάρουν τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν - Στρατιωτικός κλοιός γύρω από τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πληροφορίες του Iran International, αναφέρουν ότι οι Φρουροί κρατούν απομονωμένο τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, μπλοκάρουν διορισμούς και ασκούν de facto εξουσία
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Η KitKat έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 κλεμένες σοκολάτες και ζητάει τη βοήθεια του κόσμου
«Πραγματικά θέλουμε να μάθουμε πού έχουν καταλήξει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν Tracker Κλεμμένων KitKat, που σας επιτρέπει να ελέγξετε αν το KitKat σας προέρχεται από την παρτίδα που αγνοείται»
KitKat
«Φτιάξαμε ομάδα 35 χωρών για ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ
Και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με συμμάχους στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης πλοίων σε στρατηγικούς θαλάσσιους διαδρόμους
Ο Κιρ Στάρμερ
Ιράν σε Τραμπ: Πέτυχες την αλλαγή του καθεστώτος στα Στενά του Ορμούζ - Θα ανοίξουν αλλά όχι για εσένα
«Ο Τραμπ πέτυχε επιτέλους το όνειρό του για αλλαγή καθεστώτος - αλλά στο θαλάσσιο καθεστώς της περιοχής», ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού Κοινοβουλίου
Στενά Ορμούζ