Κόσμος

Ο Όρμπαν δεν ταξιδεύει με την… πλέμπα! «Πριβέ» ταξίδια για μπαλίτσα

Στην άμυνα πέρασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις του Τύπου που τον... καίνε.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο Όρμπαν ταξίδευε με ένα πολυτελές, ιδιωτικό αεροσκάφος για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες, προσκεκλημένος ενός ολιγάρχη στον οποίο έχουν δοθεί πολλά δημόσια έργα.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Atlatszo.hu, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ταξίδεψε τουλάχιστον τρεις φορές με το ιδιωτικό σκάφος, τύπου Bombardier Global 6000, για να παρακολουθήσει αγώνες του Μουντιάλ στη Ρωσία και κατόπιν στη Βουλγαρία, για έναν αγώνα της ουγγρικής ομάδας Βίντι (πρώην Βιντεότον), τον Ιούλιο. Η κάθε ώρα πτήσης κοστίζει 5.000-10.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου ιστοτόπου.

Οι αποκαλύψεις για τον Όρμπαν

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπερταλάν Χαβάσι, επιβεβαίωσε ότι ο Όρμπαν παρακολουθεί συχνά ποδοσφαιρικούς αγώνες, ως προσκεκλημένος του Ούγγρου επιχειρηματία Ίστβαν Γκάραντσι. Υπογράμμισε όμως ότι τα ταξίδια αυτά “δεν στοίχισαν ούτε φιορίνι” στους φορολογούμενους.

Οι δραστηριότητες του Γκάραντσι, ο οποίος έκανε περιουσία αναλαμβάνοντας κυρίως δημόσιες συμβάσεις, οδηγήσαν ωστόσο το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Διάλογος” να κάνει λόγο για υποψίες “διαφθοράς”. Το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζήτησε να συγκροτηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ερευνήσει τα οικονομικά συμφέροντα του Όρμπαν.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας, το “δεξί χέρι” του Ούγγρου πρωθυπουργού, απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις “συκοφαντίες” με σκοπό να επηρεαστεί η κοινή γνώμη εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

orban skandalo tzet

Ο 52χρονος Γκάραντσι, που θεωρείται στενός φίλος του Όρμπαν και είναι ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, αγόρασε το 2017 την ποδοσφαιρική ομάδα Βιντεότον που εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες. Η Βιντεότον είναι η αγαπημένη ομάδα του πρωθυπουργού, αφού έχει την έδρα της στη γενέτειρά του , την πόλη Σεκεσφεχέρβαρ, κοντά στη Βουδαπέστη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία για μη σεβασμό των αξιών τη ΕΕ. Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν οι ευρωβουλευτές είναι και η “σύγκρουση συμφερόντων” στην ανάθεση δημόσιων συμβάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha