Πολιτική

Στη Βάρνα για την τετραμερή ο Αλέξης Τσίπρας – Παρών και ο Νετανιάχου

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου γίνεται η 5η συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας βρίσκεται σήμερα (02.11.2018) ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταθεί στα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνο για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει επίσης και για την ανάδειξη της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας.

Η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίαςμ Ρουμανίας που διεξάγεται στη Βάρνα είναι η 5η συνάντηση κορυφής από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς, ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η τριμερής που έγινε… τετραμερής

Το εν λόγω σχήμα ξεκίνησε ως τριμερής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας με την πρώτη Σύνοδο να γίνεται στη Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε τετραμερή με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται πριν ένα χρόνο στη Βάρνα.

varna

Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η διασυνδεσιμότητα και η οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις υποδομές.

Για πρώτη φορά στο γεύμα εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τετραμερούς, θα πάρει μέρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ύστερα από πρόταση του ομολόγου του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, και οι τέσσερις ηγέτες θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες της Ν.Α. Ευρώπης σε ζητήματα νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων και ενέργειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Βουλγαρίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στην Τετραμερή Σύνοδο έχει ως εξής:

10.00: Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

11.00 – 12.00: Συνάντηση των τεσσάρων ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας.

12.00 – 12.30: Συνέντευξη Τύπου.

12.30-14.00: Γεύμα εργασίας των τεσσάρων ηγετών, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

14.30: Διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βορίδης για Καρυστιανού: Δεν είναι κατανοητή η ταυτότητά της, ψαρεύει σε θολά νερά όπως ο Βελόπουλος
Ο πρώην υπουργός άσκησε κριτική στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ και στάθηκε στις δεσμεύσεις για μετανάστευση και εμπόριο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν στην Άγκυρα
Ο Μάκης Βορίδης
Νίκος Δένδιας από Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γκιουλέρ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε στο επίκεντρο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και την αμυντική παραγωγή, παρουσιάζοντας την «Ατζέντα 2030» και την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Νίκος Δένδιας
Στη Βουλή τον Μάιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ομόφωνα εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων οι προσκλήσεις προς τον κ. Βαρθολομαίο για ομιλία στις 5 Μαΐου και προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ακριβή ημερομηνία να οριστικοποιείται εντός του μήνα
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Μαρινάκης για επεισόδιο με δημοσιογράφο: Μαθήματα κράτους δικαίου δεν δεχόμαστε από αυτούς που διαστρεβλώνουν την αλήθεια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «συκοφαντικές τοποθετήσεις με τον μανδύα του ερωτήματος» και διέψευσε σενάρια περί περιορισμού ερωτήσεων ή ανάκλησης διαπιστεύσεων
Ο Παύλος Μαρινάκης 9