Κόσμος

Brexit: Δίκαιο και ισορροπημένο το σχέδιο συμφωνίας λέει ο Μπαρνιέ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε πως το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες είναι «δίκαιο και ισορροπημένο».

Ο κ. Μπαρνιέ στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ενημέρωση των 27 υπουργών της ΕΕ για τη συμφωνία για το Brexit δήλωσε πως “εκ των πραγμάτων, βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική στιγμή στη διαδικασία αυτή. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός η πρόοδος που έχουν καταγράψει στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Συνολικά, η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη».

“Ειδικότερα, τα κράτη μέλη υποστηρίζουν το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει ακόμη να αποφασίσει την εσωτερική διαδικασία συμφωνίας για την παράταση της μεταβατικής περιόδου», πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ.

[read4more]

Κατά την μεταβατική περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit εξακολουθεί να τελεί υπό τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχει όμως δικαίωμα ψήφου, για όσο διάστημα οι όροι της μελλοντικής σχέσεις της χώρας με την Ένωση θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου θα αποφασισθεί άπαξ και θα είναι χρονικά οριοθετημένη και διευκρίνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στο ταμείο της Ένωσης εάν πρόκειται να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά πέραν της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit που μέχρι στιγμής προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020.

Ακόμη αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία διπλωματικών πηγών ότι η τελική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για την λήξη της παράτασης της μεταβατικής περιόδου τελεί υπό διαπραγμάτευση. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή η ημερομηνία είναι η έσχατη παράταση που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι παραμένει η αρχική πρόθεση της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής σχέσης εντός της προβλεφθείσας μεταβατικής περιόδου, από την οποία θα προκύψει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου» την οποία επιδιώκει η Τερέζα Μέι, καθώς και οι αναγκαίες διευθετήσεις για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία μετά το Brexit.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αεροσκάφος cargo της UPS συντρίβεται κοντά σε αεροδρόμιο του Κεντάκι – Βίντεο δείχνει πως είχε πάρει φωτιά κατά την απογείωση
Η UPS, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι στο αεροσκάφος cargo επέβαιναν μόνο τρία μέλη του πληρώματος - Τα βίντεο από τη στιγμή της συντριβής δεν αφήνουν, πάντως, πολλές ελπίδες για επιζώντες
Το αεροσκάφος της UPS που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι
«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία: Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό – Τι απαντά η Άγκυρα
«Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει δηλώσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, θέτοντας έμμεσα υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία», επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν 14