Κόσμος

Ντιμιτρόφ: Η συμφωνία των Πρεσπών και η… έμπνευση για τα Βαλκάνια

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, αναφέρεται στην συμφωνία των Πρεσπών, παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον στα Βαλκάνια.

«Ελπίζω ότι αυτό που κάναμε με τη συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και κίνητρο και για άλλα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως ο διάλογος μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ μιλώντας στο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στο περιθώριο της 4ης Υπουργικής Διάσκεψης Ελλάδας, πΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όλα όσα είπε ο Ντιμιτρόφ

Ντιμιτρόφ

Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ: «Θα έχουμε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου. Η διαδικασία δεν είναι απλή, αλλά γι΄ αυτό την αποκαλούμε ιστορική. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, δεν υπάρχει άλλο μέλλον πέρα από την εγγύτητα, τη φιλία και τη συμφιλίωση. Και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι, αυτή είναι η προτεραιότητά μας, να ολοκληρώσουμε το έργο μας και στη συνέχεια η διαδικασία θα κινηθεί στην Ελλάδα. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο ενός τόσο σημαντικού θέματος που ήταν ανοικτό για 27 χρόνια και στην οικοδόμηση μιας γέφυρας προσέγγισης μεταξύ των δύο εθνών. Ο κόσμος είναι γεμάτος αβεβαιότητες, η ΕΕ είναι απασχολημένη με τα δικά της προβλήματα, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε οι ίδιοι την ευθύνη για το πεπρωμένο και το μέλλον μας» τόνισε ο Ντιμιτρόφ.

Αναφορικά με τη διαφυγή του Νικολά Γκρουέφσκι και την κίνηση από την πλευρά της Ουγγαρίας να χορηγήσει άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ , ο κ.Ντιμιτρόφ τόνισε στο ΙΒΝΑ: «Είναι παράδοξο, διότι έχουμε το συμπέρασμα του Συμβουλίου της ΕΕ για γενικά θέματα, όπου απαιτείται νομικό συμπέρασμα και λογοδοσία για τις ενδείξεις κακουργημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Έχουμε μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο για το κράτος δικαίου όσον αφορά την περίοδο κατά την οποία ο Γκρούεφσκι βρισκόταν στην εξουσία. Και τώρα, το κράτος δικαίου δεν ισχύει μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρη την Ένωση. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή, είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας και θα επιδιώξουμε με νόμιμο τρόπο να πείσουμε τους Ούγγρους φίλους μας ότι το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερη αρχή από την κυριαρχία του κυβερνήτη. Ο νόμος πρέπει να ισχύει εξίσου για όλους κι όχι επιλεκτικά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας