Κόσμος

Ζάεφ: “Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά”

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας όσα είπαν κυβερνητικοί παράγοντες της Βουλγαρίας, καθώς και τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν προς τον ίδιο και την πΓΔΜ στο ζήτημα της γλώσσας.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, υπέδειξε ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικότητα κάποιου, κάτι, που -όπως είπε σύμφωνα με το b92.net- είναι ευρωπαϊκή αξία που ο καθένας πρέπει να σέβεται.

«Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία, περιμένω όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτούν και να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αξίες». «Συμφωνήσαμε να μοιραστούμε την κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας, για να οικοδομήσουμε σχέσεις καλές γειτονίας» δήλωσε ο Ζάεφ, όπως μετέδωσε το Radio Free Europe.

«Οι Καρακάτσνοφ, Ζαχάριεφ και Μπορίσοφ είναι φίλοι του μακεδονικού λαού. Ήταν δικαίωμά μου να καταλήξω σε συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η πΓΔΜ θα έχει ένα νέο όνομα και θα ονομαστεί Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το Σαββατοκύριακο, ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, προειδοποίησε τον Ζάεφ να μην κάνει κατάχρηση του ζητήματος της «μακεδονικής» γλώσσας για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η βόρεια Μακεδονία είναι γεωγραφικός προσδιορισμός που καλύπτει επικράτεια της Βουλγαρίας» είπε. «Ο Ζάεφ μπορεί να θέλει υφαρπάξει αύριο μια παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για πρόκληση» δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Σε μία πρώτη αντίδραση στη δήλωση Καρακατσάνοφ, τα Σκόπια σχολίασαν ότι «η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και ότι κανείς δεν θα αρνηθεί αυτό το δικαίωμα πια».

Πηγή: b92net

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το σχέδιο Νετανιάχου για κατάληψη της Γάζας συνιστά νέα κλιμάκωση σημειώνει η Παλαιστινιακή Αρχή
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, όπως ακριβώς η Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος»
Η κατεστραμμένη Γάζα
Ανάλυση Sky News: Ο λόγος που η συνάντηση Πούτιν και Τραμπ στην Αλάσκα αποτελεί νίκη για τη Ρωσία
Για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή Πούτιν στην Αλάσκα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει μάλλον να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έκανε και όταν ο επενδυτικός απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 3
Reuters: Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις – Κρατική βιομηχανική εταιρεία προμηθεύεται οπλικά συστήματα από τη Siemens
Ρωσικοί μεσάζοντες αγοράζουν οπλικά συστήματα και εξαρτήματα μέσω Κίνας που έχει ως «εταιρεία-έτερο» την γερμανική Siemens, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ
Ένας στρατιώτης της 57ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επισκευάζει ένα άρμα μάχης, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Χάρκοβο 1