Πολιτική

Πομπέο: Κρίσιμη σύμμαχος η Ελλάδα

Με την αναγνώριση της «ιστορικής προόδου» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και του ηγετικού περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας ολοκληρώθηκε το τετ α τετ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο με το οποίο έληξε ο εναρκτήριος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Χαρακτηρίζοντας τον στρατηγικό διάλογο ως την πιο σημαντική εξέλιξη στην πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Αμερικανός υπουργός έκανε μια ανασκόπηση, λέγοντας ότι είχε προηγηθεί ένα έτος ιστορικής προόδου που είχε ξεκινήσει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και την συνάντηση του με τον πρόεδρο Τραμπ.
«Εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος μίλησε για τις τεράστιες ευκαιρίες που βρισκόταν μπροστά στις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε που ειπώθηκαν αυτά τα λόγια, οι δύο χώρες μας έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα, ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, επιστρέφει στην οικονομική ομαλότητα και ανάπτυξη».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν «κρίσιμο σύμμαχο» και αναφέρθηκε στους επιμέρους τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κάθε πλευρά θα οδηγήσουν σε «ένα ισχυρότερο μέλλον συνεργασίας» σε καθένα από αυτά τα μέτωπα.
«Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια κρίσιμη σύμμαχος των ΗΠΑ. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα αναδύεται ξανά ως ηγέτιδα δύναμη της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή αυτή είναι ένα σημαντικό στρατηγικό σύνορο. Οι ΗΠΑ εργάζονται για να ενισχύσουν τις σχέσεις μας με σταθερές δημοκρατίες και δημοκρατικούς συμμάχους εκεί. Συμμάχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και το Ισραήλ», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στη διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτή θα βελτιώσει την ασφάλεια και των δύο χωρών. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και πως θα συμβάλει στη μείωση της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, ανέλυσε διεξοδικώς τις ενεργειακές εξελίξεις, σκιαγραφώντας την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας για την Ευρώπη.
«Υπάρχουν οι προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει ενεργειακά προς τις πηγές και τη μεταφορά. Ο αγωγός TAP που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία να δεχθεί σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα. Θα επέτρεπε επίσης σε χώρες όπως η Βουλγαρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και όπως είδαμε αυτή την εβδομάδα, η πρώτη αγορά στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τους κοινούς οικονομικούς δεσμούς».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τον στρατηγικό διάλογο ως «ορόσημο» για τη σχέση των δύο χωρών, οι οποίες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχουν μια ταύτιση στρατηγικών συμφερόντων.
«Οι σχέσεις μας ίσως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αυτό αντικατοπτρίζει, πρώτον, την ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην περιοχή. Δεύτερον, τις κοινές αξίες. Τρίτον, την αναγνώριση των προσπαθειών σταθεροποίησης που καταβάλει η Ελλάδα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Δεν προσπαθούμε μόνο να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά να αποτελέσουμε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προωθεί απλώς τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.
«Για τον λόγο αυτό, προχωρήσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία μαζί μας και τους βόρειους γείτονές μας, για τον ίδιο λόγο που προχωρήσαμε σε μια σειρά περιφερειακών πολυμερών πρωτοβουλιών στη Μεσόγειο. Αναφέρω μόνο τη Διάσκεψη της Ρόδου, η οποία φιλοδοξεί να είναι ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας. Η πρωτοβουλία μας για τον διαθρησκειακό διάλογο και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και φυσικά μια σειρά τριμερών συνεργασιών όπως με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Και χαιρετίζουμε θερμά τη μελλοντική παρουσία των ΗΠΑ σε τριμερή σχήματα, ειδικά όσον αφορά το Ισραήλ και την Κύπρο».
Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος επικεντρώθηκε στο θέμα της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της.
«Ως εκ τούτου, θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στους τομείς της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης. Πρέπει λοιπόν να ευχαριστήσω και πάλι τον υπουργό Πομπέο και την ομάδα του για αυτή τη σημαντική και ιστορική πρωτοβουλία την οποία και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης για Φώφη Γεννηματά: «Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξε, ένα δρόμο ενότητας και αυτονομίας»
«Οι αγώνες της για τη μείωση των ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την ισότητα των φύλων θα μας εμπνέουν πάντα», γράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά: «Θα είσαι για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας, λείπεις» – Η συγκινητική ανάρτηση του Ανδρέα Τσούνη
Η Φώφη Γεννηματά ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψει η ανθρωπιά και η ηθική στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο σύζυγός της
Η Φώφη Γεννηματά
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει ό,τι απαιτείται για να μην επιτρέψει την υποβάθμιση του Αγνώστου Στρατιώτη» λένε κυβερνητικές πηγές για τον Χάρη Δούκα
«Μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Δούκας αναίρεσε τον εαυτό του» τονίζουν κυβερνητικές πηγές για τον δήμαρχο Αθηναίων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 38
Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης: Νέα κόντρα στη Βουλή – «Μην πάρεις πάλι αναβολή», «ο δικηγόρος μου έχει πολλές υποθέσεις»
«Είπες ψέματα ότι δεν ζήτησες αναβολή, και σου κότσαρα το δικαστικό έγγραφο», είπε ο υπουργός Υγείας. «Λες ψέματα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 26
Αλλαγές στο γραφείο του έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ο Γιώργος Παπαβασιλείου νέος διευθυντής
Η επί σειρά ετών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέχρι τώρα διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, αναλαμβάνει γραμματέας του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Χάρης Δούκας για την ανάθεση της καθαριότητας του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σε ιδιώτη – Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας 80