Κόσμος

Καρντάσια! Ο Ερντογάν κάλεσε τον Τραμπ στην Τουρκία

Η Συρία τους... ενώνει! Ο Ερντογάν και ο Τραμπ είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία για να συντονίσουν τις κινήσεις τους στην περιοχή και έτσι... αυθόρμητα ήρθε και η νπρόσκληση του “σουλτάνου” να επισκεφθεί ο “πλανητάρχης” την Τουρκία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ, με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία εντός του 2019.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσκάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία το 2019. Αν και δεν προγραμματίζεται τίποτε το οριστικό, ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ανοικτός σε μια πιθανή συνάντηση στο μέλλον», διευκρίνισε ο Γκίντλι.

Τραμπ και Ερντογάν είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Κυριακή – μια συζήτηση η οποία χαρακτηρίστηκε «μακρά και παραγωγική» από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Κατά τη διάρκειά της συζήτησαν για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, για την «κοινή δέσμευσή τους» στη Συρία, καθώς και για την «βραδεία και εξαιρετικά συντονισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή», όπως και για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις που γνωρίζουν «αξιοσημείωτη» άνοδο.

Ο Τραμπ διέταξε την Τετάρτη να αποσυρθούν το συντομότερο οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί οι οποίοι δρουν στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των τζιχαντιστών στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας συμμαχίας αραβικών και κουρδικών ένοπλων ομάδων.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας την Τουρκία για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτικών από τη Συρία.

Η πρόσκληση του Ερντογάν έχει εξάλλου στο φόντο, πέραν της Συρίας, τον απόηχο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την τουρκική απαίτηση οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει ιθύνοντα νου του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ηχηρή παρέμβαση της Ζιζέλ Πελικό για απόφαση – σκάνδαλο με ανήλικους βιαστές στη Βρετανία: «Ο βιασμός είναι έγκλημα»
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη που αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν ουσιαστικά να κερδίσουν ξανά την ελευθερία τους, τη στιγμή που τα θύματα υποφέρουν τόσο σκληρά» είπε η γυναίκα - σύμβολο της Γαλλίας
Η Ζιζέλ Πελικό
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – «Έκανε πτήση περίπου 80 χιλιομέτρων» λένε οι Νοτιοκορεάτες
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μετά τις 19 Απριλίου, όταν η χώρα είχε κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς
Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
Στην κόψη του ξυραφιού ξανά ΗΠΑ και Ιράν: Αμερικανικές επιθέσεις σε πυραυλικές εγκαταστάσεις και πλοία
Για αυτοάμυνα κάνουν λόγο οι ΗΠΑ σχετικά με τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν - Ο Τραμπ χαρακτήρισε το εμπλουτισμένο ουράνιο «πυρηνική σκόνη», τονίζοντας ότι η τύχη του αποτελεί βασικό όρο στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη
Πύραυλος