Ελλάδα

Πρόστιμα σε εννιά επιχειρήσεις τροφίμων επέβαλε ο ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε επιβολή προστίμων σε εννιά επιχειρήσεις τροφίμων συνολικού ύψους 178.315 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε δύο επιχειρήσεις ο ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 67.570 ευρώ για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλες παραβάσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ διοχετεύονταν σε βιομηχανίες γάλακτος της Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια σε διαφορετικό τυροκομείο, χωρίς να επισημαίνεται η προέλευση και με τρόπο ώστε να δημιουργείται η αναληθής εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι Ελληνικής προέλευσης.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος συνεχίζονται με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, σε δύο εστιατόρια που διαπιστώθηκε νοθεία ελαιολάδου με σπορέλαια και προσθήκη σε αυτό παράνομης χρωστικής ουσίας επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 28.500 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, υποχρέωση των καταστημάτων μαζικής εστίασης είναι η προμήθεια και χρήση εμφιαλωμένου ελαιόλαδου για επιτραπέζια χρήση, σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 4 της με αριθ. 91354/2017 Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και γνήσιου ελαιόλαδου για την κουζίνα και όχι η προμήθεια νοθευμένου δήθεν «εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου» σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα υπόλοιπα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων αναφορικά με :

– Παραγωγή, διακίνηση, διάθεση μη ασφαλών τροφίμων.
– Παραπλανητική επισήμανση και παρουσίαση των τροφίμων.
– Μη τήρηση των απαιτήσεων της ειδικής νομοθεσίας που διέπει τα πρόσθετα τροφίμων και τα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η Βούλα Πατουλίδου «αποχαιρέτησε» τον σπουδαίο Διονύση Σαββόπουλο: «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο Βορράς ζήτω κι εσύ, όπου κι αν βρίσκεσαι»
Στο «αντίο» της, η πρώην αθλήτρια θυμήθηκε τη στιγμή που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 1992, όταν ο Διονύσης Σαββόπουλος τη συνεχάρη live σε συναυλία στη Λευκωσία
Διονύσης Σαββόπουλος
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα ασφαλείας ανακοινώνει η τροχαία για τις ημέρες του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου
Ακόμα σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων για συγκεκριμένες ώρες και μέρες
κίνηση
Dj, σερβιτόρος και οικοδόμος δήλωναν αγρότες - Οι δύο αρχηγοί του κυκλώματος με τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Μέσω ψευδών δηλώσεων έλαβαν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ ως εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται ένας 38χρονος από τα Γιαννιτσά και ένας 36χρονος από την Κρήτη
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ.  Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025  (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 15