Κόσμος

Σουδάν: Έρευνα του εισαγγελέα κατά του έκπτωτου προέδρου της χώρας

Έρευνα σε βάρος του έκπτωτου προέδρου Όμαρ αλ-Μπασίρ για ξέπλυμα χρήματος και κατοχή μεγάλων χρηματικών ποσών χωρίς νόμιμη αιτιολόγηση ξεκίνησε ο εισαγγελέας στο Σουδάν.

Ο Μπασίρ, που καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία στη δυτική επαρχία του Σουδάν Νταρφούρ, ανατράπηκε στις 11 Απριλίου από τον στρατό έπειτα από μήνες διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία και κρατείται σε προεδρική κατοικία.

Πηγές από την οικογένειά του δήλωσαν αυτή την εβδομάδα πως μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Χαρτούμ.

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, που ηγείται των διαδηλώσεων, έχει ζητήσει ο Μπασίρ και τα μέλη της κυβέρνησής του να λογοδοτήσουν, να ασκηθεί εις βάρος του δίωξη για διαφθορά και ευνοιοκρατία και να μετριαστεί η οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Μπασίρ.

Την Τετάρτη, το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο του Σουδάν έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα να ελέγξει τις οικονομικές μεταβιβάσεις από την 1η Απριλίου και να κατασχέσει «ύποπτα» κεφάλαια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Το συμβούλιο διέταξε επίσης την «αναστολή της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας μετοχών μέχρι νεωτέρας και την αναφορά στις αρχές οποιωνδήποτε μεγάλων ή ύποπτων μεταβιβάσεων μετοχών ή εταιριών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι εύχεται για τον Πούτιν «μακάρι να πεθάνει» και να έρθει ειρήνη για την Ουκρανία – Το αιχμηρό χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξε δώρα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών - Εκείνος της χάρισε κοσμηματοθήκη, ενώ η Μαρία Ζαχάροβα τού έδωσε φάκελο με μία έκθεσή της
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν – Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Έξι μήνες μετά τον βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο Νετανιάχου φαίνεται να θέλει να τραβήξει τα βλέμματα
τραμπ- νετανιαχου