Κόσμος

Δυο εκατομμύρια δολάρια πληρώνουν οι ΗΠΑ σε Βόρεια Κορέα για τον Ότο Γουόρμπιρ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πληρωμή των δυο εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ προς την Βόρεια Κορέα για τον Ότο Γουόρμπιρ.

Η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει το ποσό των δυο εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για να καλύψει τα έξοδά της για τη φροντίδα που παρείχε στον 22χρονο φοιτητή Ότο Γουόρμπιρ, ο οποίος βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και πέθανε τον Ιούνιο του 2017 λίγο μετά την επιστροφή του στο σπίτι του στο Οχάιο, έπειτα από 17μηνη κράτηση στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα τιμολόγιο παραδόθηκε στον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζόσεφ Γιουν ώρες προτού ο Γουόρμπιρ, φοιτητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, επιστρέψει αεροπορικώς από την Πιονγκγιάνγκ στις 13 Ιουνίου του 2017. Ο Γουόρμπιρ πέθανε έξι μέρες αργότερα. Ο Γιουν, που του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, απάντησε με mail “Δεν μπορώ να σχολιάσω/επιβεβαιώσω διπλωματικές ανταλλαγές”.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ που εστάλη στην Βόρεια Κορέα για την επιστροφή του Γουόρμπιρ, υπέγραψε μια συμφωνία για να πληρωθεί ο λογαριασμός χρέωσης ιατρικών υπηρεσιών, έπειτα από οδηγίες που έλαβε από τον Τραμπ, τόνισε η Post, που επικαλείται δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

“Δεν σχολιάζουμε διαπραγματεύσεις ομήρων, και για αυτό τον λόγο είναι τόσο επιτυχημένες υπό αυτή την κυβέρνηση”, απάντησε στο Reuters η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λογαριασμός εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και παρέμενε απλήρωτος μέχρι το τέλος του 2017, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post. Δεν είναι γνωστό αν η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε αργότερα τον λογαριασμό.

Ο Ότο Γουόρμπιρ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συνελήφθη στην Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων επειδή φέρεται ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα και κρατήθηκε επί 17 μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο της Ουάσινγκτον καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα να πληρώσει 501 εκατομμύρια δολάρια για τον θάνατο του νεαρού, κρίνοντας ότι ήταν θύμα βασανιστηρίων. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται την ευθύνη της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe