Κόσμος

Τραμπ: Απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων.

Η συνθήκη είχε υπογραφεί το 2013 από τον προκάτοχο του Ντ. Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως ουδέποτε επικυρώθηκε από το Κογκρέσο.

Η ανακοίνωση έγινε σε ομιλία που εκφώνησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Ινδιανάπολη, σε συνέδριο της NRA, του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Η NRA ανέκαθεν διαφωνούσε με τη Συνθήκη αυτή των Ηνωμένων Εθνών.

Η Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων έχει ως στόχο να θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στις αγοραπωλησίες συμβατικών όπλων – μια επιχείρηση που φτάνει σε αξία τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια – και να εμποδίσει όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποκτούν όπλα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Συνθήκη τον Απρίλιο του 2013 και οι ΗΠΑ, η οποία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές παγκοσμίως, ψήφισε υπέρ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της NRA.

Το πανίσχυρο λόμπι ανησυχούσε ότι η Συνθήκη αυτή θα υπονόμευε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, κάτι που η κυβέρνηση Ομπάμα διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί.

Ο Τραμπ θα συνοδεύεται στο ταξίδι του αυτό από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκε τη Ζιζέλ Πελικό στο Μπάκιγχαμ: Η Γαλλίδα γυναίκα – «σύμβολο» κατά της σεξουαλικής βίας
Αφού ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ, ο Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, η βασίλισσα Καμίλα είχε στείλει επιστολή στην 73χρονη Γαλλίδα, επαινώντας «το θάρρος και την αξιοπρέπειά της»
Η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας στέκεται δίπλα στη Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο
Ο Τραμπ συγκρίνει τον εαυτό του με Κένεντι και Λίνκολν: «Έχω πολλούς που με σημαδεύουν, δεν ξέρω πόσο ακόμη θα ζω»
Ο Τραμπ σχολίασε για πρώτη φορά το τελευταίο περιστατικό, όταν νεαρός εισβολέας στο Μαρ α Λάγκο στη Φλόριντα, τραυματίστηκε θανάσιμα από τους ανθρώπους της ασφάλειας του Προέδρου
Ντόναλντ Τραμπ
Σύντροφος του βαρόνου ναρκωτικών στο Μεξικό τον «πρόσδωσε» και οδήγησε τις αρχές στην «κρυψώνα» του - Η σύλληψη και η εκτέλεση του «Ελ Μέντσο»
Ο «Ελ Μέντσο» θεωρήθηκε το μεγαλύτερο «βραβείο» που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η μεξικανική κυβέρνηση, καθώς έδειξε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι είναι προσηλωμένη στην καταστολή των καρτέλ
Αστυνομία του Μεξικού μετά τη δολοφονία του «Ελ Μέντσο»
CNN: Η πιο επικίνδυνη κίνηση του Τραμπ – Πώς έφθασε να χτυπά το τύμπανο του πολέμου στο Ιράν και τι θα ακολουθήσει
Το Ιράν παραμένει η μόνη χώρα χωρίς δηλωμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα που εμπλουτίζει συστηματικά ουράνιο σε επίπεδα κοντά σε αυτά που απαιτούνται για την παραγωγή όπλων
Ντόναλντ Τραμπ