Κόσμος

Βρετανία: Ξεκινά η κούρσα για τον διάδοχο της Μέι – Ποια η διαδικασία

Στην τελική ευθεία έχουν μπει στη Βρετανία οι διαδικασίες για τον διάδοχο της Τερέζα Μέι. Στα τέλη Ιουλίου βγαίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ένα πιο καθαρό διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει στη Βρετανία ο νέος πρωθυπουργός που θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι. Το κυβερνών βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο διάδοχος στα τέλη Ιουλίου, σε μια κούρσα που θα οδηγήσει στην ανάδειξη ενός νέου ηγέτη.

Η Τερέζα Μέι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, έχοντας αποτύχει να υλοποιήσει το Brexit εγκαίρως και μην έχοντας βρει κάποιον τρόπο για να καταφέρει το κοινοβούλιο να εγκρίνει το σχέδιό της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανακοίνωση της παραίτησης της Μέι δεν συνεπάγεται βουλευτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι όποιος από τους δέκα υποψηφίους διαδόχους της αναδειχθεί στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα γίνει αυτομάτως και πρωθυπουργός.

Όλοι οι υποψήφιοι διάδοχοι

Η διαδικασία αυτή, την οποία επιβλέπει η εσωτερική ομάδα οργανωτικού του κόμματος γνωστή ως Επιτροπή 1922, αναμένεται να διεξαχθεί ως εξής:

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία πρέπει να υποστηρίζονται από άλλους οκτώ βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος απ’ ό,τι σε προηγούμενες κούρσες για την ηγεσία επειδή η Επιτροπή 1922 έκανε αλλαγές στον κανονισμό με στόχο τον παραμερισμό ασθενέστερων υποψηφίων.

Οι υποψηφιότητες παρελήφθησαν χθες, Δευτέρα 10 Ιουνίου, στο διάστημα από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και είναι δέκα, οι εξής:

1. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

2. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ

3. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ

4. Ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ

5. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ

6. Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ

7. Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ

8. Η τέως υπουργός Έστερ ΜακΒέι

9. Η πρώην υπουργός αρμόδια για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ

10. Ο Συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χάρπερ

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Από την Πέμπτη 13 Ιουνίου, οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα διεξαγάγουν πολλούς γύρους ψηφοφοριών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Καθεμιά από τις ψηφοφορίες αυτές είναι μυστική και οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν δια πληρεξουσίου, σε περίπτωση που δεν μπορούν να ψηφίσουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η ψηφοφορία διεξάγεται σε αίθουσα του κοινοβουλίου στην οποία θα τοποθετηθούν παραβάν. Το χρώμα των ψηφοδελτίων αποφασίζεται μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία και θα είναι διαφορετικό για κάθε γύρο. Τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε μεταλλική κάλπη.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 16 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 32 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 32 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Οι επόμενες ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιουνίου από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και στις 20 Ιουλίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας). Οι ψηφοφορίες συνεχίζονται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, έτσι μπορεί να χρειαστούν κι άλλοι γύροι.

Η Επιτροπή 1922 θα φιλοξενήσει δύο γύρους ομιλιών των υποψηφίων στο κοινοβούλιο. Ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου.

Οι δύο τελικοί υποψήφιοι υποβάλλονται στην κρίση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ο νικητής είναι ο νέος ηγέτης.

Το κόμμα έχει δηλώσει πως θέλει να ολοκληρώσει αυτό το στάδιο την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.

Το κόμμα έχει περίπου 160.000 μέλη.

Στην ομιλία της παραίτησής της, η Μέι δήλωσε πως θα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός μέχρι να ολοκληρωθεί η κούρσα για την ηγεσία. Στο διάστημα αυτό θα παραμείνει επίσης επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1