Κόσμος

Νέα κόντρα για τον ιταλικό προϋπολογισμό – Αναθεώρηση ζητούν οι υπουργοί της ευρωζώνης

Η διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό συνεχίζεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΕΕ με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να ζητούν αναθεώρηση.

«Ελπίζω πως η Ιταλία θα πιάσει το χέρι που της τείνει η Επιτροπή λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα» για τον ιταλικό προϋπολογισμό, δήλωσε ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ κατά την άφιξή του για μια σύνοδο με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Υπάρχουν κανόνες στην ευρωζώνη, όλοι προσπαθούμε να τους τηρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τον δρόμο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, καθώς εκτιμά πως αυτές δικαιολογούνται εξαιτίας του κολοσσιαίου χρέους της που φτάνει το 132% του ΑΕΠ.

Η έναρξη μιας «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», που δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος μιας πολύπλοκης διαδικασίας που απαιτεί την έγκριση των άλλων κρατών-μελών μπορεί να καταλήξει σε κυρώσεις που φθάνουν το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, δηλ. περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Στο τέλος τέλος, οι κανόνες δεν είναι μόνο κάτι γραμμένο σε ένα χαρτί, έχουν σκοπό», επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως “η πόρτα μου είναι ανοικτή.Είμαι έτοιμος να εξετάσω νέα στοιχεία, νέα μέτρα» που θα δείχνουν «ξεκάθαρα πως η Ιταλία είναι εντός τροχιάς».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ιταλικό χρέος κινδυνεύει να καταρρίψει νέα ρεκόρ τα προσεχή χρόνια – 132,2% του ΑΕΠ το 2018, 133,7% το 2019 και 135,7% το 2020, πολύ περισσότερο από το όριο του 60% που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες – λόγω των μέτρων που έχει υποσχεθεί η ιταλική κυβέρνηση την οποία αποτελούν η ακροδεξιά Λέγκα και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

«Δεν έχουμε ανάγκη διορθωτικά μέτρα, αν όχι θα το κάναμε», προειδοποίησε ωστόσο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο.

«Διαπραγματευόμαστε τους στόχους του ελλείμματος και θα αποδείξουμε πως θα τους φθάσουμε γιατί οι στόχοι αυτοί μας τοποθετούν σε θέση ασφάλειας», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
H Μελάνια Τραμπ απειλεί με αγωγή 1 δισ. δολαρίων τον Χάντερ Μπάιντεν γιατί εκείνος υπονόησε ότι τη σύστησε στον Τραμπ ο Τζέφρι Έπσταϊν
Ο δικηγόρος της Πρώτης Κυρίας απαίτησε από τον Χάντερ Μπάιντεν να «ανακαλέσει αμέσως τις ψευδείς, δυσφημιστικές, υποτιμητικές και προκλητικές δηλώσεις»
Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1