Κόσμος

ΟΗΕ: Δεν κάνουν εμβόλια 20 εκατ. παιδιά σε όλο τον κόσμο

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τα παιδιά που δεν κάνουν εμβόλια για απειλητικές ασθένειες. Πέρυσι ο αριθμός έφτασε τα 20 εκατομμύρια.

Την δυνατότητα να κάνουν εμβόλια για απειλητικές ασθένειες, όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα και ο τέτανος, έχασαν 20 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, έγινε σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF.

Σε μια έκθεση σχετικά με την παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού, οι υπηρεσίες αυτές των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν ότι τα επίπεδα εμβολιασμού έχουν βαλτώσει, ιδίως στις φτωχές χώρες ή σε περιοχές όπου μαίνονται συρράξεις.

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας για την πρόληψη επιδημιών και να διατηρήσουμε τον κόσμο ασφαλή» επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Άντχανομ Γκεμπρέισους σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Συχνά, εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι φτωχότεροι, οι πλέον περιθωριοποιημένοι, όσοι πλήττονται από συρράξεις ή εκτοπίζονται από τα σπίτια τους, που είναι συνεχώς οι χαμένοι» υπογράμμισε ο αξιωματούχος. «Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι μένουν πίσω».

Η έκθεση των ΠΟΥ/UNICEF κατέδειξε ότι από το 2010, η κάλυψη εμβολιασμού με τρεις δόσεις εμβολίων κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη και μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς παρέμεινε στάσιμη σε ποσοστό περίπου 86%.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό, καθώς η κάλυψη σε ποσοστό 95% είναι γενικά αναγκαία για να υπάρξει «συλλογική ανοσία» σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το 2018, για παράδειγμα, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε, σε σχεδόν 350.000.

«Η ιλαρά είναι ένας σε πραγματικό χρόνο δείκτης του πού πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στη μάχη κατά αποτρέψιμων ασθενειών» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.

«Μια έξαρση παραπέμπει στις κοινότητες που χάνουν τη δυνατότητα εμβολιασμού… (και) πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να εμβολιάσουμε κάθε παιδί».

Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά παγκοσμίως που δεν έχουν εμβολιαστεί βρίσκονται σε 16 χώρες: Αφγανιστάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Αϊτή, Ιράκ, Μάλι, Νίγηρας, Νιγηρία, Πακιστάν, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία και Υεμένη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις της, επιδεινώνεται η κατάσταση υγείας της αδερφής της Ειρήνης
Η μητέρα του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας θέλει να βρίσκεται στο πλευρό της μικρότερης αδερφής της, της 83χρονης πριγκίπισσας Ειρήνης - Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν στις 7 Φεβρουαρίου 2025, στην Αθήνα, στον γάμο του ανιψιού της, Νικόλαου Ντε Γκρες με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη
H βασίλισσα Σοφία με την αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη
Ερφάν Σολτανί, ο 26χρονος διαδηλωτής στο Ιράν που θέλει να κρεμάσει ο Χαμενεΐ και θα περάσει μόλις 10 τελευταία λεπτά με την οικογένειά του
Καταδικάστηκε σε θάνατο χωρίς δίκη, χωρίς δικηγόρο και η εκτέλεσή του με απαγχονισμό έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2026
Ο Ερφάν Σολτανί