Κόσμος

Συνελήφθη στις ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο, (2001-2006), που οι αρχές στη Λίμα κατηγορούν για διαφθορά, στο πλαίσιο του σκανδάλου της Odebrecht και ζητούν να εκδοθεί από τις ΗΠΑ, συνελήφθη χθες, Τρίτη, από τις αμερικανικές αρχές, όπως ανακοίνωσε η περουβιανή εισαγγελία.

Η εισαγγελία δια της «Μονάδας Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας ανακοινώνει ότι ο πρώην πρόεδρος Αλεχάντρο Τολέδο Μανρίκε συνελήφθη (…) στις ΗΠΑ ενόψει της έκδοσής του», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Ο πρώην πρόεδρος προσήχθη για πρώτη φορά ενώπιον της βορειοαμερικανικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επιστροφή του στη χώρα», κατά την ίδια πηγή.

Τον Μάιο του 2018, η Λίμα υπέβαλε στην Ουάσινγκτον αίτημα έκδοσης του Τολέδο, 73 ετών σήμερα, καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι δωροδοκήθηκε με 20 εκατομμύρια δολάρια από την Οντεμπρέχτ, τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία στην καρδιά του τεράστιου σκανδάλου που σάρωσε την πολιτική τάξη στο Περού και στη Λατινική Αμερική.

Ο Τολέδο αρνείται την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε για να φροντίσει να ανατεθεί στη βραζιλιάνικη εταιρεία ένα μεγάλο έργο οδοποιίας.

Η σύλληψη «δεν σημαίνει ότι η έκδοσή του εγκρίθηκε. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας (…) στις ΗΠΑ», τόνισε πάντως σε περουβιανά ΜΜΕ ο Εριμπέρτο Μπενίτες, ο δικηγόρος του Τολέδο.

Η Οντεμπρέχτ, ο βραζιλιάνικος κολοσσός των κατασκευών, μοίρασε μέσα σε κάτι περισσότερο από μια δεκαετία συνολικά 788 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες προκειμένου να εξασφαλίζει την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η εταιρεία έχει παραδεχθεί ότι διέθεσε 29 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες στο Περού μεταξύ του 2005 και του 2014.

Νωρίτερα φέτος, τον Απρίλιο, ο πρώην πρόεδρος Άλαν Γκαρσία (1985-1990, 2006-2011) αυτοκτόνησε — αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι — για να αποφύγει τη σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για τις δωροδοκίες της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής. Ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018) έχει τεθεί σε κατ’ οίκον σύλληψη για την ίδια υπόθεση. Ο πρώην πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) είναι αντιμέτωπος με δίκη για το σκάνδαλο. Ενώ η αρχηγός της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι οδηγήθηκε στη φυλακή εντός των ορίων της έρευνας για τις δωροδοκίες της Οντεμπρέχτ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τον πόλεμο σε 2 με 3 εβδομάδες» είπε ο Τραμπ - Οι 18 αμερικανικές εταιρείες που απειλεί το Ιράν
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε επίσης, ότι «δεν χρειάζεται συμφωνία του Ιράν για να λήξει ο πόλεμος» και πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιτύχει αλλαγή του καθεστώτος στην Τεχεράνη
Καπνός μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν