Κόσμος

Brexit: “Όχι αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία”!

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ τάσσεται κατηγορηματικά κατά του Brexit χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συμφωνία, δηλώνοντας ότι "θα κάνει τα πάντα" για να μην συμβεί αυτό.

Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για να αναλάβει την πρωθυπουργία, επιμένει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ (Brexit) στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς, ο Χάμοντ έκρινε ότι στο διάστημα που απομένει είναι “αδύνατον να διαπραγματευτεί το οτιδήποτε”.

“Αν η επόμενη κυβέρνηση έχει την ειλικρινή πρόθεση να βρει μια συμφωνία με την Ευρώπη, θα πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο”, τόνισε σε αυτήν τη συνέντευξη.

“Θα παραμείνω μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων”, συνέχισε, προειδοποιώντας: “Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου από το αξίωμά μου για να διασφαλίσω ότι το κοινοβούλιο θα μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία”. Δεν απέκλεισε ακόμη και να γίνει πρόταση μομφής σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον και να οργανωθεί ένα νέο δημοψήφισμα.

“Αν δεν βρούμε λύση με τους βουλευτές, ίσως θα πρέπει να ζητήσουμε από τους Βρετανούς να εκφράσουν και πάλι την άποψή τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”, εκτίμησε.

“Κάποιοι από τους συμπολίτες μου είναι σκοπίμως φασαριόζοι, άξεστοι και απερίσκεπτοι. Ορισμένοι προσπαθούν να κουράσουν τους Ευρωπαίους, μέχρι του σημείου που να μας ζητήσουν να φύγουμε. Όμως, σας παρακαλώ, μην ακούτε αυτή τη φούχτα των ανθρώπων”, συνέχισε, χωρίς να διευκρινίσει αν η δήλωση αυτή στρέφεται κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Χάμοντ προειδοποίησε στις αρχές Ιουλίου ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα επιβάρυνε τα δημόσια οικονομικά, εκτιμώντας ότι το ποσό της επιβάρυνσης θα μπορούσε να ανέλθει στα 90 δισεκατομμύρια λίρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέτερ Μαγιάρ: Ο πρώην σύμμαχος του Όρμπαν που τον εκθρόνισε από την πρωθυπουργία της Ουγγαρίας
Η πολιτική του πορεία άλλαξε το 2024, όταν αποχώρησε δημοσίως από το κυβερνών στρατόπεδο, καταγγέλλοντας φαινόμενα διαφθοράς, έλλειψη διαφάνειας και συγκέντρωση εξουσίας
Πέτερ Μαγιάρ
Τα Στενά του Ορμούζ «έκαψαν» τις διαπραγματεύσεις: «Θα τα κλείσουμε» λέει ο Τραμπ, τι απαντά το Ιράν
Η Τεχεράνη χαρακτήρισε ανέφικτες τις απαιτήσεις των ΗΠΑ ενώ από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει τον έλεγχο του Ορμούζ στους Φρουρούς της Επανάστασης
U.S. President Donald Trump gestures as he speaks during a press conference in the James S. Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, D.C., U.S., April 6, 2026. REUTERS
Εκλογές στην Ουγγαρία: Συντριπτική ήττα Όρμπαν μετά από 16 χρόνια, μεγάλος νικητής ο Μαγιάρ
Το κόμμα Tisza συγκεντρώνει 138 έδρες σε σύνολο 199 - Ο Όρμπαν παραδέχεται την βαριά του ήττα - Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πανηγυρίζει την «επιστροφή» της Ουγγαρίας στην Ευρώπη
O Ο Πέτερ Μαγιάρ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
98