Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση – Τι θα πει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησής του θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την αυλαία της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων που θα κλείσει το βράδυ της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Φοροελαφρύσεις, επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου διακυβέρνησης που έχει ορίζοντα τετραετίας, ενώ περιλαμβάνει και θεσμικές αλλαγές, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες μετά την απλή αναλογική. Γι’ αυτές τις αλλαγές μάλιστα, θα ζητηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Ούτως ή άλλως, τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή είναι δεδομένο πως θα είναι αυτά για το επιτελικό κράτος και το φορολογικό (έως τις 10 Αυγούστου) και το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις (μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής τον Αύγουστο).

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και γι’ αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι αυτό της ΔΕΗ και του μέλλοντος της επιχείρησης. Ενδιαφέρον έχει ότι χθες το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση για το ζήτημα με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη στο Μαξίμου.

Ως προς τις μειώσεις φόρων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ν’ ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και προβλέπει ότι αυτές θα έρθουν σε δύο δόσεις: η μία άμεσα και η δεύτερη το φθινόπωρο, ύστερα από τις επαφές με τους θεσμούς και την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Κρίσιμο σημείο είναι, επίσης, εάν η κυβέρνηση θα φέρει τελικώς την πρώτη δόση της οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ εφέτος (10%), ακυρώνοντας έτσι τις ρυθμίσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις 30% στις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά για τις μεσαίες. Δεδομένο θεωρείται, εξάλλου, ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση των 120 δόσεων και φιλοεπενδυτικές δράσεις, ώστε να δώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ένα ισχυρό μήνυμα στους θεσμούς. Το ίδιο θα επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης με τη διαβεβαίωση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν το 2019, καθώς υπάρχει πράγματι στο εσωτερικό της κυβέρνησης αισιοδοξία ότι θα συμβεί αυτό.

Σημαντικό κομμάτι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού θα είναι, τέλος, οι προσλήψεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ασφάλεια και η υγεία. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου την Πέμπτη, άλλωστε, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα σχεδόν 2.500 προσλήψεις στον τομέα της υγείας – κυρίως νοσηλευτές – και 1.500 στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η ομάδα ΔΙΑΣ και να επανασυσταθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο, Δευτέρα, η ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους – Καταβάλλεται νωρίτερα του προγραμματισμένου
«Θα είναι η πρώτη μιας σειράς αυξήσεων που θα δουν στα εισοδήματά τους, καθώς από τον Ιανουάριο θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους τόσο λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 199
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 21
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ