Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Τα επόμενα βήματα για τις πρόωρες εκλογές

Τα φώτα στη Βόρεια Μακεδονία στρέφονται στην σημερινή (20.10.2019) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί η ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, που προανήγγειλε ο Ζόραν Ζάεφ.

Αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Άρα θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή υπουργών και από τα άλλα κόμματα.

Ακούγεται ότι υπουργός Εσωτερικών ίσως οριστεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ίσως οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο, ενώ αρνητικό φέρεται να είναι το κλίμα για τον Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό γιατί είχε στηρίξει όλη την πολιτική του στρατηγική πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Βόρεια Μακεδονία: Πώς έφτασε στις πρόωρες εκλογές

Μετά το μπλόκο της Συνόδου Κορυφής στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (19.10.2019) πρόωρες εκλογές.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός πρότεινε να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.
«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.

Στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, γεγονός που εξόργισε τον Ζάεφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Που θα μπορούσαν να συναντηθούν Πούτιν και Ζελένσκι για τη σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
Ανάλυση New York Times: Ανοιχτό αλλά αβέβαιο το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδόν ποτέ δεν προφέρει το όνομα του Ουκρανού ομολόγου του. Κι όμως, η ιδέα μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών επανέρχεται, τροφοδοτούμενη από τις διπλωματικές κινήσεις του προέδρου Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό