Κόσμος

Στη Βαρκελώνη ο Σάντσεθ με σκληρές κατηγορίες κατά του προέδρου της Καταλονίας

Ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Καταλονίας που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, είναι υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία και δέχθηκε τα πυρά του Σάντσεθ πως δεν εκπλήρωσε το καθήκον του να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και την ειρήνη ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

[read4more]

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Καταλονίας, Κιμ Τορα, τον κατηγορεί πως «γύρισε την πλάτη του» στις δυνάμεις ασφαλείας και του ζήτησε να καταδικάσει κατηγορηματικά τις ταραχές.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Τόρα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον Πέδρο Σάντσεθ κατά την διάρκεια της παρουσίας του στη Βαρκελώνη για να συναντηθεί με μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ή όχι.

Η Βαρκελώνη ζει εδώ και επτά μέρες μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις μετά την φυλάκιση την προηγούμενη εβδομάδα, εννιά καταλανών αυτονομιστών που κρίθηκαν ένοχοι για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια του 2017 για ανεξαρτησία.

Πλήθος διαδηλωτών υποδέχθηκε με κορναρίσματα και φωνές τον Σάντσεθ κατά την άφιξή του στην έδρα της αστυνομίας. Ο Σάντσεθ είπε στον Τόρα πως η δουλειά του ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ήταν να προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια και να εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στις παρατάξεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

«Η συμπεριφορά σας τις λίγες τελευταίες ημέρες ήταν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο Σάντσεθ στην επιστολή.

Ο Τόρα ανέφερε σε δήλωσή του το σαββατοκύριακο πως ανέκαθεν καταδίκαζε τη βία και επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι αποφεύγει τον διάλογο. Απαντώντας σήμερα στην επιστολή του Σάντσεθ, ο Τόρα ζήτησε να γίνει «διάλογος χωρίς προϋποθέσεις». Στη γραπτή απάντησή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του, δεν γίνεται αναφορά στη βία.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Τόρα ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σάντσεθ τόσο προχθές, Σάββατο, όσο και χθες, Κυριακή, όπως το αίτημά του απορρίφθηκε.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος ERC που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και έχει συμμαχήσει με τον Τόρα, καταδίκασε σήμερα τον πρωθυπουργό επειδή δεν μιλάει απ’ ευθείας στην καταλανική κυβέρνηση.

«Ο Σάντσεθ αρνείται τον διάλογο για πολλοστή φορά. Αυτό δείχνει ότι δεν σέβεται τον λαό της Καταλονίας», δήλωσε η Μάρτα Βιλάλτα Τόρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκ στη Γαλλία: Ζευγάρι κρατούσε κλεισμένη μια 45χρονη και τη βασάνιζε επί χρόνια – Την έπλεναν με χλωρίνη και την τάιζαν χυλό με απορρυπαντικό πιάτων
Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
Αστυνομία
Νικολά Σαρκοζί: Απειλές θανάτου και προσβολές την «τρομακτική» πρώτη νύχτα στη φυλακή – «Μικρέ Νικολά, δείξε μας το κεφάλι σου, ξέρουμε τα πάντα»
Μετά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, δύο αστυνομικοί της υπηρεσίας προστασίας VIP, τη SDLP, βρίσκονται στο διπλανό κελί του πρώην προέδρου της Γαλλίας και τον φρουρούν όλο το 24ωρο
Νικολά Σαρκοζί
«Ήθελα να εξαφανίσω τον καταυλισμό υποστηρικτών του Βούτσιτς» λέει ο δράστης των πυροβολισμών στη Σερβία - Ήταν υπάλληλος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών
Ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε υπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα υποστηρίζοντας ότι «το επεισόδιο αποτελεί συνέπεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κάνουν οι φοιτητές και η αντιπολίτευση»
Σέρβοι αστυνομικοί ασφαλίζουν την περιοχή μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι.