Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020

Πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2020 εμφανίστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες παρουσίασε το βιβλίο του ΕSM, “Διαφύλαξη του ευρώ σε περιόδους κρίσης. Η εσωτερική ιστορία του ESM”, μια καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία του ESM αλλά και του έργου του κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί «μεγάλο κομμάτι» του βιβλίου, καθώς ήταν «μεγάλο κομμάτι» και της ιστορίας του ESM. Όπως είπε, η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεφαλαίων που εκταμίευσε ο ESM (περισσότερα από 200 δισ. από συνολικά 295 δισ. σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα), ενώ επισήμανε και ότι η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα ενώ οι υπόλοιπες χώρες από ένα.

«Αλλά η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα τον προηγούμενο Αύγουστο και ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές», είπε, χαρακτηρίζοντας «επιτυχή» την έξοδο αυτή.

Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει «αλλαγή πολιτικής» και ότι «η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί περαιτέρω». Τώρα, συνέχισε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε «στενή επαφή» και σε «καλή συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της επόμενης έκθεσής τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

«Μένει να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό για το 2020, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή δέσμευση για την εκπλήρωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι εφικτό», κατέληξε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε περισσότερες ξένες και αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία πέραν του ενεργειακού τομέα και στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική προσέλκυσης περαιτέρω αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Συνάντηση Τσιάρα – Χάνσεν: Η νέα ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής συνοχής
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα, η ανάγκη για στήριξη των νέων και πραγματικών παραγωγών, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τα νέα εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπισή της
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Κώστας Τσιάρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κρίστοφ Χάνσεν