Κόσμος

Θρίλερ στο Τόγκο: Πειρατές απήγαγαν πλήρωμα ελληνικού πλοίου

Συναγερμός στο Τόγκο. Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε το ρεσάλτο των ενόπλων στο πλοίο "Έλκα Αριστοτέλης". Πειρατές κρατούν ομήρους πλήρωμα ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου. Πρόκειται για έναν Έλληνα, δυο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό. Ένας άνδρας της ασφάλειας του πλοίου τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυρών.

Θύματα απαγωγής από πειρατές στο Τόγκο έπεσαν μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Έλκα Αριστοτέλης“, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (04.11.2019) το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας και το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι πειρατές επιτέθηκαν τα ξημερώματα στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Τόγκο και ενώ το πλοίο βρισκόταν 18 χλμ από το λιμάνι του Λόμε. Απήγαγαν έναν Έλληνα, δυο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του. Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας“, αναφέρει η ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας.

Κατά την επίθεση των πειρατών, σύμφωνα με το theprovince.com, ένας άνδρας της ασφάλειας του πλοίου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών.

Το πλοίο Elka Aristotle φρουρούνταν από ένοπλους, αναφέρει το Sputnik, επικαλούμενο την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Τόγκο.

Αμέσως μόλις το αρχηγείο του Λιμενικού έμαθε για την ένοπλη επίθεση στο “Έλκα Αριστοτέλης“, ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Άμεσα ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, που έδωσε εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.

Το νέο ρεσάλτο πειρατών έρχεται μόλις δυο μέρες μετά από ανάλογο περιστατικό στα ύδατα του Μπενίν. Το περασμένο Σάββατο, πειρατές επιτέθηκαν σε πλοίο νορβηγικών συμφερόντων, απαγάγοντας εννέα Φιλιππινέζους, μέλη του πληρώματος.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρία Εuropean Product Carriers LTD, τονίζοντας πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για το περιστατικό. Σημειώνει πως η ασφάλεια του πληρώματος είναι υψίστης σημασίας και πως γίνονται όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, είναι ασφαλή.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι συνέβη περιστατικό που αφορούσε το “ELKA ARISTOTLE” ανοιχτά του Λομέ, στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου 2019. Είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή τεσσάρων μελών του πληρώματος.

Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς προς το παρόν, εκτός του να πούμε ότι η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους.

Το δεξαμενόπλοιο και το υπόλοιπο πλήρωμα είναι ασφαλή.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν τόσο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης όσο και την ιδιωτικότητα των οικογενειών των μελών του πληρώματος κατά τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο».

Με πληροφορίες από Sputnik και theprovince.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 1
Η NASA θέλει να εγκαταστήσει πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη – Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το διαστημικό δίκαιο
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει να επιταχύνει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη πριν από την Κίνα και τη Ρωσία, εγείροντας σημαντικά γεωπολιτικά και νομικά ζητήματα, σύμφωνα με άρθρο της Washington Post
Το λογότυπο της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Κένεντι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ