Κόσμος

«Μπλόκο» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας για το δικαστικό σύστημα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απεφάνθη σήμερα ότι οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, με τις οποίες μεταξύ άλλων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών, είναι «αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Το ΔΕΕ, στο οποίο είχε προσφύγει για το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκρινε επίσης παράνομη την εξουσία που δόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας να μπορεί να παρατείνει τη θητεία των δικαστών πέρα από τα νέα ηλικιακά όρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Πολωνία στο ΔΕΕ εξαιτίας της θέσπισης των κανόνων βάσει των οποίων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, με εξαίρεση δικαστικούς που μπορούν να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για περισσότερο χρόνο με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές τροποποιήθηκαν έκτοτε από την πολωνική κυβέρνηση, αλλά η Κομισιόν θεωρεί ότι οι επιφυλάξεις που πρόβαλε δεν έχουν απαντηθεί πλήρως από τη Βαρσοβία.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέρδισε σε μια παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε την ηλικία συνταξιοδότησης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Έχει επίσης αναλάβει νομική δράση για τον νέο πειθαρχικό κώδικα των απλών δικαστών.

Τον Ιούνιο ο Γενικός Εισαγγελέας Εβγκένι Τάντσεφ επιχειρηματολόγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και ειδικά η αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς αποτελούν διάκριση βάσει του φύλου ενώ δίνουν στην εκτελεστική εξουσία δυνατότητα παρεμβάσεων στη δικαστική εξουσία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του συστήματος δικαιοσύνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1