Κόσμος

Πούτιν προς Τζόνσον: Προσδοκώ εποικοδομητικό διάλογο και πλήρη συνεργασία

Παρά τη δήλωση Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον και δήλωσε ότι επιθυμεί έναν “εποικοδομητικό διάλογο” με τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά την ξεκάθαρη νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι δύο χώρες διατηρούν δύσκολες σχέσεις.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και πλήρους συνεργασίας σε διαφόρους τομείς θα ανταποκριθεί στα συμφέροντα των δύο χωρών μας και όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου”, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, τον οποίο επικαλείται ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου, οι οποίες ταλανίζονται από επίμονες διαφωνίες και ένα σκάνδαλο κατασκοπείας.

“Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν τις εκλογές, όποια χώρα κι αν είναι αυτή, παραμένουν προσηλωμένες στον διάλογο και επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των καλών σχέσεων με τη χώρα μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ. “Αλλά δεν ξέρω σε ποιον βαθμό τέτοιες προσδοκίες υπάρχουν και στους συντηρητικούς Βρετανούς”, πρόσθεσε.

Τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο, η υπόθεση Σκριπάλ, από το όνομα του πρώην συνταγματάρχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας, και στη συνέχεια ανταλλάχθηκε με άλλους διπλούς πράκτορες, υπονομεύει τη σχέση μεταξύ του Λονδίνου και του Κρεμλίνου.

Στις 4 Μαρτίου του 2018, αυτός ο πρώην διπλός πράκτορας βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μαζί με την κόρη του Γιούλια πάνω σε ένα παγκάκι σε δημόσιο πάρκο στο Σάλσμπουρι της νότιας Αγγλίας.

Οι βρετανικές αρχές κατηγόρησαν τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού (μάλιστα ενας εκ των υπόπτων είχε παρασημοφορηθεί από τον ίδιο τον Πούτιν) ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει τον Σκριπάλ με έναν ισχυρό νευροπαραλυτικό παράγοντα. Η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε ευθύνη στην υπόθεση αυτή, η οποία κατέληξε στο μεγαλύτερο κύμα απελάσεων και από τις δύο πλευρές διπλωματών στην πρόσφατη ιστορία και σε νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ρωσία και η Βρετανία διαφωνούν και σε πολλά διεθνή θέματα, από τη σύγκρουση στη Συρία έως τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 5
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 29
Ισραήλ: «Θα τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια με δύο εβδομάδες» λένε οι IDF
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ή περίπου 200, έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιχείρησης
Ένα αναχαιτιστικό σκάφος πετάει στον ουρανό καθώς πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως φαίνεται από το Τελ Αβίβ 4
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ομάδας που ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απολύθηκαν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ