Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση πνίγει τα Σκόπια

Χιλιάδες κάτοικοι στα Σκόπια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας στη Βόρεια Μακεδονία για την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Χαρακτηριστικό είναι πως η πρωτεύουσα στη Βόρεια Μακεδονία συγκαταλέγεται ως μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, από την άποψη αυτή.

Οι διαδηλωτές φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους ζήτησαν από τις Αρχές τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι 3.500 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία τους.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία νέων και μαθητών των Σκοπίων στη διαδήλωση, αρκετοί από τους οποίους απείχαν σήμερα από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανησυχητική μόλυνση στην πρωτεύουσα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα στα Σκόπια το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των αιωρουμένων σωματιδίων, η οποία τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια.

Ο μέσος όρος της συγκέντρωσης των αιωρουμένων σωματιδίων P10 σε αρκετές περιοχές των Σκοπίων, ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (με επιτρεπόμενο όριο τα 50 μικρογραμμάρια) και σε συνδυασμό με την ομίχλη που επικράτησε, η μόλυνση του αέρα στην πόλη είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Οι αυξημένες τιμές ρύπανσης στα Σκόπια αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, χαρακτηριστικών για τη χειμερινή περίοδο: από τη χρήση καυσόξυλων για θέρμανση στα σπίτια μέχρι και την ομίχλη που επικρατεί στα Σκόπια, η οποία δεν βοηθά στο να διαφύγουν οι ρύποι από την ατμόσφαιρα της πόλης, καθώς και στη γεωγραφική θέση των Σκοπίων, τα οποία βρίσκονται σε οροπέδιο, γεγονός που εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θύμα ανθρωποκτονίας «απευθύνθηκε» στον δολοφόνο του μέσω βίντεο AI την ώρα της δίκης στις ΗΠΑ - «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι»
Το βίντεο σηματοδοτεί μια καινοτόμα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα, που αντιμετωπίζει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία με ένα μείγμα έντονου ενδιαφέροντος και δέους
Το ολόγραμμα του δολοφονημένου Κρίστοφερ Πέλκι
ΗΠΑ και Ευρώπη ετοιμάζουν πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Γίνονται ακόμη συζητήσεις σχετικά με το αν θα ανακοινωθεί μονομερής κατάπαυση του πυρός ή αν θα δοθεί σύντομος χρόνος αντίδρασης στη Ρωσία, όπως και ότι αν αρνηθεί, τότε θα επιβληθούν νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα
Στρατιώτης στο Κουρσκ 2