Κόσμος

Στους 57 οι Καναδοί που σκοτώθηκαν στη συντριβή του ουκρανικού Boeing 737, στο Ιράν

Ο αριθμός των Καναδών υπηκόων που σκοτώθηκαν στη συντριβή ενός ουκρανικού Boeing 737 κοντά στην Τεχεράνη μειώθηκε από 63 σε 57 από το σύνολο των 176 επιβατών, ανακοίνωσε χθες ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών.

Η πτήση PS752 της ουκρανικής εταιρείας Ukraine Airlines International συνετρίβη δυτικά της Τεχεράνης λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Imam Khomeini, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που λάβαμε, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των Καναδών θυμάτων δεν ήταν 63, αλλά 57», δήλωσε ο Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγηθεί συγκεκριμένα από τις νέες πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά την εξέταση των ταξιδιωτικών εγγράφων των θυμάτων, ανέφερε.

Ο πρώτος απολογισμός των ουκρανικών αρχών ανέφερε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί, δέκα Σουηδοί, τέσσερις Αφγανοί, τρεις Γερμανοί και τρεις Βρετανοί. Έντεκα ακόμη ήταν Ουκρανοί, συμπεριλαμβανομένων των εννέα μελών του πληρώματος.

Ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας επιβεβαίωσε παράλληλα ότι το Ιράν έχει εκδώσει μόνο δύο θεωρήσεις από την δωδεκαμελή ομάδα από τον Καναδά που βρίσκεται καθ’ οδόν για το Ιράν.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη δύο εκδοθείσες θεωρήσεις μου δίνει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε γρήγορα την περίπτωση των δέκα άλλων θεωρήσεων που χρειαζόμαστε», δήλωσε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ζήτησε «διαφάνεια» προκειμένου να διεξαχθεί «πλήρης και ενδελεχής» έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες, αφού το Ιράν παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του κατέρριψαν από λάθος το αεροσκάφος.

«Προτεραιότητά μας είναι να πέσει φως στην υπόθεση με πνεύμα διαφάνειας και δικαιοσύνης», τόνισε ο Τριντό σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και ενδελεχής έρευνα», διαβεβαίωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση του Καναδά αναμένει την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», υπογράμμισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Khabarovsk: Καθελκύστηκε το πιο φονικό υποβρύχιο της Ρωσίας – Μπορεί να εκτοξεύει πυρηνικές τορπίλες Poseidon
Το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Ρωσίας μπορεί να παραμείνει κάτω από το νερό μέχρι και 120 μέρες ενώ φέρει τορπίλες Poseidon που αποκαλούνται «τορπίλες της μέρας της κρίσεως»
Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Khabarovsk
Νέο ταπεινωτικό πλήγμα για τον Άντριου: Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να του αφαιρεθεί και ο τελευταίος στρατιωτικός του τίτλος
Διατηρούσε μέχρι τώρα τον βαθμό του αντιναυάρχου στο Βασιλικό Ναυτικό, τον οποίο είχε κρατήσει μετά την παραίτησή του από άλλα στρατιωτικά αξιώματα το 2022 λόγω του σκανδάλου Επστάιν
Πρίγκιπας Άντριου και Βασιλιάς Κάρολος
Ακόμα ένα μπλόκο της δικαιοσύνης στην ανάπτυξη Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ - Αναμένει την τελική απόφαση ο Τραμπ
Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Όρεγκον, Τίνα Κότεκ, χαρακτήρισε την απόφαση «νέα επιβεβαίωση της δημοκρατίας μας και του δικαιώματός μας να κυβερνάμε εμείς»
Τραμπ
Για 10 απόπειρες ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο 32χρονος Άντονι Γουίλιαμς για την επίθεση με μαχαίρι σε τρένο στη Βρετανία
Νωρίτερα η υπουργός Μεταφορών Χάιντι Αλεξάντερ δήλωσε ότι ο 32χρονος Βρετανός δεν ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική αστυνομία ούτε στις υπηρεσίες ασφαλείας
Αστυνομία μετά την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο στη Βρετανία