Κόσμος

Ζάεφ: Να μην υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών η αντιπολίτευση

Ευθείες βολές από τον Ζόραν Ζάεφ στην αξιωματική αντιπολίτευση, από την οποία ζήτησε να μην υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε σήμερα τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να σταματήσει «τις ανεύθυνες αναφορές, που υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της χώρας».

Ο Μιτσκόσκι στις τελευταίες του συνεντεύξεις λέει πως αν το κόμμα του, το VMRO-DPMNE επανέλθει στην εξουσία μετά τις πρόωρες εκλογές και παράλληλα εξασφαλίσει πλειοψηφία δυο τρίων στη Βουλή, τότε “¨θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Ζόραν Ζάεφ καυτηρίασε αυτές τις δηλώσεις Μιτσκόσκι τονίζοντας πως είναι επικίνδυνες και δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο για την Βόρεια Μακεδονία.

«Έχει συνειδητοποιήσει άραγε το VMRO-DPMNE τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ακυρωθεί η Συμφωνία της Πρεσπών; Μία ακύρωση της Συμφωνίας θα μας γυρίσει 25 χρόνια πίσω και θα επιστρέψουμε στην ονομασία ΠΓΔΜ ήτοι FYROM. Αυτό θα σήμαινε την ακύρωση της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, την εξάλειψη της ευρωπαϊκής προοπτικής, την απώλεια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις. Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εκλείψει η στήριξη των στρατηγικών εταίρων μας, ενώ θα επιδεινωθούν αναπόφευκτα οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα και θα υπάρξουν νέες παρεμποδίσεις από την μεριά της Ελλάδας. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα αστάθεια στο εσωτερικό και κίνδυνοι συγκρούσεων που θα αποδυναμώσουν τη σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ.

Ακόμη τόνισε πως το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών τον Απρίλιο και πως το VMRO-DPNMNE δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη τις “απειλές” του αυτές.

Το VMRO-DPMNE, ένα κόμμα με εθνικιστικές καταβολές είχε αντιταχθεί στην Συμφωνία των Πρεσπών, ισχυριζόμενο πως αυτή δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

O σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 3 Ιανουαρίου, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου ανέλαβε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και το VMRO-DPMNE με δύο υπουργούς.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε σήμερα τους δύο υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης που προέρχονται από το VMRO-DPMNE ότι αποφεύγουν σκόπιμα να χρησιμοποιούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», κάτι που όπως είπε καταδεικνύει πως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν σέβεται το Σύνταγμα της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 22
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
4
CNN: «Θανατική ποινή για τους ομήρους η κατάληψη της Γάζας» – Εξαντλημένος θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς - Προσοχή σκληρά βίντεο - Το 40% των ισραηλινών στρατιωτών έχουν πλέον σημαντικά λιγότερο κίνητρο να υπηρετήσουν στο μέτωπο
Στρατός Ισραήλ
18