Κόσμος

Τα ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί ζημιά στα αγγεία όπως το παραδοσιακό κάπνισμα

Ανησυχία προκαλεί νέα αμερικανική έρευνα που αναφέρει πως η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου βλάπτει τις αρτηρίες και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων όπως το παραδοσιακό κάπνισμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Τζέσικα Φέτερμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», μελέτησαν περισσότερους από 400 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 21 έως 45 ετών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσμένο πρόβλημα καρδιοπάθειας. Από αυτούς, οι 94 ήσαν μη καπνιστές, οι 285 καπνιστές, οι 36 ατμιστές (όλοι πρώην καπνιστές) και οι 52 τόσο καπνιστές όσο και ατμιστές.

Διαπιστώθηκε ότι οι πρώην καπνιστές που είχαν γίνει πια ατμιστές (επί τουλάχιστον τρεις μήνες) ή ήσαν ταυτόχρονα ατμιστές και καπνιστές, είχαν παρόμοια με τους καπνιστές επιδείνωση της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων τους.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά. Στην πραγματικότητα», δήλωσε η δρ Φέτερμαν, «οι περισσότεροι ατμιστές λένε ότι ο βασικός λόγος που το γύρισαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι επειδή θεωρούν πως αυτά είναι λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία τους. Όμως αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μη συνιστούν την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Και η δική μας μελέτη συνηγορεί σε αυτό».

 «Η σκλήρυνση των αρτηριών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των τριχοειδών, και έτσι να επιβαρύνει την καρδιά με πρόσθετο στρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιοπάθειας», πρόσθεσε. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων φαίνεται να έχουν ίδια ζημιά στους καπνιστές, στους ατμιστές και στους καπνιστές-ατμιστές.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώνει την καρδιαγγειακή βλάβη ή δυσλειτουργία που σχετίζεται με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού», τόνισε η δρ Φέτερμαν και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να διαπιστωθεί πώς αλλάζει διαχρονικά η αγγειακή βλάβη λόγω των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γη σε «σημείο μη αναστρέψιμο» προειδοποιούν οι επιστήμονες: Καταρρέουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι
Μια παγκόσμια έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα πρώτα οικοσυστήματα που καταρρέουν, σηματοδοτούν την είσοδο της Γης σε μια «νέα κλιματική πραγματικότητα» με μη αναστρέψιμες συνέπειες
Ο πλανήτης Γη
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έτοιμος να κινητοποιήσει δύο εκατομμύρια εφέδρους για την Ουκρανία
Το Κρεμλίνο ετοιμάζει μια νομοθετική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να αναπτύξει έως και δύο εκατομμύρια εφέδρους, χωρίς να χρειαστεί να κηρύξει πόλεμο ή να προχωρήσει σε νέα γενική επιστράτευση
Ρώσοι στρατιώτες 4
Γαλλία: Η δύσκολη εξίσωση του Σεμπαστιάν Λεκορνί – «Ή αλλάζουμε, ή θα μας αλλάξουν»
Ο Γάλλος πρωθυπουργός επέλεξε την εκτόνωση, αναστέλοντας τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε έναν νέο επιμερισμό της εξουσίας – Μια «επικίνδυνη αποστολή», όπως αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί 1