Κόσμος

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Τουρκία την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε εκ νέου έκκληση για «άμεση απελευθέρωση» του Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, έπειτα από μια απόφαση που καθιστά οριστική την καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για την κράτηση του επιχειρηματία και αποσκοπεί στον τερματισμό της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την έφεση των τουρκικών αρχών κατά της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, καθιστώντας έτσι οριστική την καταδίκη της Άγκυρας στην υπόθεση αυτή, υπογραμμίζουν σε μια ανακοίνωση οι εισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να εκτελέσουν την απόφαση αυτή και να απελευθερώσουν αμέσως τον Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από τις 18 Οκτωβρίου 2017», γράφουν οι δύο εισηγητές ο Σουηδός Τόμας Χάμαμπεργκ και ο Βρετανός Τζον Χόουελ, καθώς και η γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλίδα Αλεξάντρα Λουί.

Απελευθερώνοντας τον Καβαλά, μια προσωπικότητα γνωστή στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, οι τουρκικές αρχές θα εκπληρώσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές υποχρεώσεις τους και «θα στείλουν επίσης το σωστό μήνυμα στην τουρκική κοινωνία των πολιτών, ένα σήμα που αναμένεται από πολύ καιρό», εκτιμούν οι βουλευτές.

Η απελευθέρωση του Καβαλά θα ήταν, όπως λένε, ακόμη πιο σημαντική καθώς ο κρατούμενος έχει εκτεθεί στην Covid-19 και έχει αποκλειστεί, όπως και άλλοι κρατούμενοι για λόγους συνείδησης, από τις πρόωρες αποφυλακίσεις λόγω πανδημίας.

Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ο Οσμάν Καβαλά έχει γίνει σύμβολο της καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΔΑΔ, το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, είχε απαιτήσει την «άμεση απελευθέρωση» του επιχειρηματία και φιλανθρώπου, όμως τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνει υπό κράτηση.

«Έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα μέτρα» που έχουν ληφθεί σε βάρος του είχαν σκοπό να «φιμώσουν τον Καβαλά και μαζί του και όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έκρινε τότε το ΕΔΑΔ.

Ο Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον του νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Καβαλά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες στις αρχές Φεβρουαρίου αλλά προτού καν μπορέσει να βγει από τη φυλακή, όπου παρέμεινε για περισσότερα από δύο χρόνια, συνελήφθη και πάλι στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Τρεις Μαροκινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος σκόπευαν να ρίξουν ένα όχημα σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Dingolfing-Landau με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους
Γερμανοί αστυνομικοί
Ένας Ισραηλινός ανάμεσα στους 12 νεκρούς του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - «Είχαμε προειδοποιήσει την Αυστραλία για αντισημιτισμό» λέει ο Νετανιάχου
«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο, οι προσευχές μας είναι με τα θύματα της φρικιαστικής επίθεσης, με την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και με τον λαό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται στον τόπο ενός περιστατικού πυροβολισμού στην παραλία Bondi Beach, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Μουσουλμάνος φοιτητής από το Πακιστάν ο ένας δράστης του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - Η στιγμή που Αυστραλός πολίτης τον αφοπλίζει
O 24χρονος Ναβίτ Άκραμ είναι από τη Λαχόρη του Πακιστάν, μουσουλμάνος και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Central Queensland στο Σίδνεϊ, στο Πανεπιστήμιο Hamdard στο Ισλαμαμπάντ και στο Ινστιτούτο Al Murad
Η αστυνομία αποκλείει μια περιοχή στην παραλία Bondi μετά από αναφορά για πυροβολισμούς στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
40
Συγκλονίζουν τα βίντεο από το αιματοκύλισμα σε παραλία στο Σίδνεϊ - 12 νεκροί, βρέθηκε και βαν με εκρηκτικά
Μεταξύ των 29 τραυματιών υπάρχουν και παιδιά - Δείτε τα 9 λεπτά του τρόμου στην πολυσύχναστη παραλία του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια εβραϊκής γιορτής και έναν από τους δράστες να πέφτει νεκρός
Τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία
19