Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: 10 – 12 δισ. ευρώ το πλήγμα στην οικονομία απ’ τον κορονοϊό

“Το μεγάλο στοίχημα μπροστά μας είναι ο τουρισμός”, υπογραμμίζει στη συνέντευξη του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αναφέρει πως μέχρι στιγμής το κόστος για την οικονομία από το lockdown, είναι άνω των 10-12 δισ. ευρώ ενώ εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα πρώτα δείγματα επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, χωρίς να διακινδυνεύσει μία δημοσιονομική κρίση, η οποία θα μας αποτελείωνε, όπως λέει.

Στην συνέντευξή του στο capital.gr,  ανέφερε σχετικά με το κόστος από το lockdown: «Είναι δύσκολο να γίνει ένας ακριβής υπολογισμός. Πάντως κάθε μήνας με κλειστή την οικονομία, υπολογίσαμε ότι κοστίζει περίπου 6 δισεκατομμύρια. Αν υπολογίσετε ότι είχαμε περίπου δύο μήνες κλειστή την οικονομία, δηλαδή όλο τον Απρίλιο, τον μισό Μάρτιο και ένα τμήμα του Μαΐου για τον περισσότερο κόσμο, μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα το κόστος είναι άνω των 10 – 12 δισεκατομμυρίων μέχρι στιγμής».

“Ευχαριστημένοι από την επανεκκίνηση της οικονομίας”

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας ο υπουργός σημείωσε: «Είμαστε γενικά ευχαριστημένοι. Πρώτον, διότι το πρόγραμμα επιστροφής της οικονομίας σε λειτουργία εξελίσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι αρχικά το είχαμε σχεδιάσει.

Δεύτερον, διότι από όσους ελέγχους κάναμε, στο 99% οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι τηρούν τις προφυλάξεις και τα μέτρα που έχουμε θεσπίσει. Άρα υπάρχει πειθαρχία.

Τρίτον, γιατί οι τζίροι τις πρώτες δύο εβδομάδες στο λιανικό εμπόριο ήταν αρκετά καλοί και σε ορισμένους κλάδους πολύ αυξημένοι σε σχέση με πέρσι.

Άρα, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Φυσικά δεν θέλω με αυτό να προεξοφλήσω όλη τη χρονιά, μακάρι να πηγαίναμε μέχρι τέλος του χρόνου έτσι, κυρίως διότι το μεγάλο στοίχημα μπροστά μας είναι ο τουρισμός».

click4more: Οι δανειστές επιστρέφουν από το φθινόπωρο στην Αθήνα – Αντίστροφη μέτρηση για το πτωχευτικό δίκαιο

Ο υπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια: «Δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες στον τουρισμό. Καλώ τους επιχειρηματίες να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και να εμπιστευτούν την Κυβέρνηση».

Ακόμη, ο ίδιος, τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο στο οποίο θα υπάρχει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, ενώ για τη βιομηχανία αναφέρει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά χρειάζεται εκτενής μελέτη διότι είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν.

Επίσης υπογραμμίζει πως δεν έχει ακυρωθεί ή αναβληθεί κανένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στη χώρα λόγω του κορονοϊού, αντιθέτως όπως λέει υπάρχουν πολλές νέες αιτήσεις, ενώ προαναγγέλλει πως τον Ιούνιο θα γίνουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ νέα σχέδια στρατηγικών επενδύσεων.

“Δεν υπάρχει ανησυχία για την Mohegan στο Ελληνικό”

Για το Ελληνικό εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, ενώ σημειώνει πως τόσο η Lamda Development όσο και η Mohegan παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο έργο αυτό με την Αμερικανική Κυβέρνηση, όπως λέει, να έχει διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι, στηρίζει απόλυτα και τη Mohegan και όλες τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. “Σε αυτή τη φάση που μιλάμε δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία για την εταιρεία Mohegan”, τονίζει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 39
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 221