Ελλάδα

Σάλος με την ταινία της Λένας Κιτσοπούλου – Στη Δικαιοσύνη η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

Συνεχίζεται ο σάλος για την ταινία “ΛΑΛΚΑ” της Λένας Κιτσοπούλου, το 13λεπτο φιλμ της ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και θεατρικής συγγραφέως, στο πλαίσιο της δράσης “Enter”, στην βιντεοπλατφόρμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Η ταινία της Λένας Κιτσοπούλου δημιουργήθηκε – όπως προέβλεπε η ανάθεση – μέσα σε 120 ώρες και εν μέσω καραντίνας λόγω του κορονοϊού, με όποια μέσα διέθετε καθένας από τους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν. Η κατακραυγή στα social media είναι έντονη για την σφαγή και εκδορά ενός ζαρκαδιού, στον απομονωμένο οικισμό Λάλκα, καθώς και για το πλάνο, στο οποίο μία συνεργάτιδά της “έφτυνε” ματωμένα κομμάτια του ζώου στο χέρι της και ένα σκυλί έγλειφε τα αίματα της σφαγής!

Στη Δικαιοσύνη η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία αντιδρά έντονα στην βάναυση κακοποίηση του ζώου και την απροκάλυπτη σφαγή του on camera. Μάλιστα, επισημαίνει πως προσανατολίζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της τονίζει πως “κανένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ δε νομιμοποιεί την απροκάλυπτη σφαγή ενός ζώου και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Ίδρυμα Ωνάση θα διαχωρίσει τη θέση του από αυτή τη βαρβαρότητα. Θεωρούμε το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό και αναθέσαμε σε δικηγόρο να εξετάσει όλες τις νομικές πτυχές του θέματος ώστε να προβούμε σε ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων Αρχών και Δικαστηρίων”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας. Σφάχτηκε, γδάρθηκε, τεμαχίστηκε… Ο λόγος για την ταινία μικρού μήκους ΛΑΛΚΑ της Λένας Κιτσοπούλου.

Μόνη σχετική αναφορά στο σημείωμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που χρηματοδότησε την ταινία: «Το έργο περιέχει σκηνές που μπορεί να θεωρηθούν ενοχλητικές από ορισμένους θεατές. Κατάλληλο άνω των 18 ετών». Οι σκηνές που «μπορεί να θεωρηθούν ενοχλητικές από ορισμένους» περιλαμβάνουν το κοντινό και επίμονο πλάνο ενός σκοτωμένου ζαρκαδιού κρεμασμένου ανάποδα πάνω από το αίμα του, το ολοκληρωτικό γδάρσιμό του, το ξεκοίλιασμα του ζώου με ροκ υπόκρουση, η επίδειξη των εντοσθίων του πριν τα καταβροχθίσει ωμά ο κεντρικός ήρωας, διακηρύσσοντας, σε κατάσταση βακχικής χαράς, τη φιλοσοφία του και μήνυμα της ταινίας, να «αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής». Στη γιορτή των ενστίκτων βίας, να προσθέσουμε τα τραχιά επιφωνήματα ηδονής, στον ρυθμό του τεμαχίσματος του ζαρκαδιού με μπαλτά.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία δεν αντιλαμβάνεται με ποιον τρόπο η απροκάλυπτη σφαγή και το on camera γδάρσιμο ενός ζαρκαδιού, εντάσσονται στον σκοπό του προγράμματος ENTER της Στέγης να συμπεριλάβουμε και να κατανοήσουμε το παρόν, να διδαχτούμε από αυτό, να το αφηγηθούμε και να το ξορκίσουμε, δημιουργώντας παράλληλα μια ψηφιακή χρονοκάψουλα που θα διατηρήσει τη μνήμη αυτής της εποχής για τις μελλοντικές γενιές”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ σφυροκοπούν την χώρα - Δείτε χάρτες με την πορεία της αφρικανικής σκόνης
Βυθισμένες στην σκόνη, Αττική, ανατολική Στερεά, Κρήτη, Πελοπόννησος, Κυκλάδες και Εύβοια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της Αττικής
Αφρικανική σκόνη
Πώς έγινε το έγκλημα στο Ηράκλειο με θύμα τον 67χρονο – Ο αδελφός του δεν είχε συνειδητοποιήσει πως τον σκότωσε, φωτογραφίες από το σπίτι όπου έγινε το φονικό
Σε κατάσταση μέθης άρπαξε το μαχαίρι και τον χτύπησε σε καρωτίδα και κοιλιά - Ο 67χρονος είχε επιστρέψει πριν από λίγους μήνες στο πατρικό του - Κάτοικοι αναφέρουν πως ο δράστης δημιουργούσε συχνά προβλήματα
Σπίτι 6
Καιρός σήμερα: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας – Στα 9 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο
Η θερμοκρασία θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 17 με 20 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη τους 22 με 23 βαθμούς, αλλά στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου
καιρός