Κόσμος

Εκουαδόρ: Πόλεις “θαμμένες” στη στάχτη από την έκρηξη του ηφαιστείου Sangay (video)

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου στην περιοχή του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ άφησε σήμερα αρκετές πόλεις καλυμμένες από στάχτη, τροφοδοτώντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων, την ώρα που η χώρα της Νότιας Αμερικής προσπαθεί να συνέλθει σιγά σιγά από τη φονική πανδημία του νέου κορονοϊού.

Το ηφαίστειο Sangay καταγράφει εκρήξεις μέτριας ισχύος εδώ και έναν χρόνο, με πολύ μικρές επιπτώσεις, λόγω της απομακρυσμένης θέσης του, ωστόσο η πρόσφατη αλλαγή του ανέμου ώθησε την ηφαιστειακή τέφρα προς τις ακτές επηρεάζοντας περιοχές, όπως τη μεγαλύτερη πόλη, το Γουαγιακίλ.

«Η στάχτη προέρχεται από το ηφαίστειο Sangay και διασκορπίζεται στην επαρχία Γουάγιας. Βλέπουμε μια ποσότητα τέφρας να φθάνει κοντά στο Γουαγιακίλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Μπέντζαμιν Μπέρναρντ του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Εκουαδόρ.

Το Ινστιτούτο αναμένει μικρής ισχύος εκρήξεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, όμως δεν περιμένει μια μεγάλη έκρηξη.

Το αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ ανέστειλε πτήσεις προκειμένου να καθαριστούν οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης και οι αρχές άρχισαν να καθαρίζουν τη στάχτη από τους δημόσιους χώρους για να αποτρέψουν πιθανόν αναπνευστικά προβλήματα για τους κατοίκους. Δρόμοι έκλεισαν σε τμήματα των επαρχιών Λος Ρίος και Τσιμποράσο.

«Τώρα, πρέπει να φοράμε τη μάσκα όχι μονάχα λόγω του κορονοϊού αλλά επίσης λόγω της τέφρας που έχει καλύψει όλο το Γουαγιακίλ», λέει η Κάρεν Φιγουερόα, 30 ετών, ενώ καθαρίζει το σπίτι της από τη στάχτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1