Κόσμος

Δανεισμός ρεκόρ για τη Γερμανία λόγω κορονοϊού – Πάνω από 218 δισ.ευρώ

Στα 218,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα φθάσει ο νέος δανεισμός του γερμανικού κράτους, μετά και την χρηματοδότηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στη Γερμανία.

«Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια τέτοια ισχυρή δράση επειδή μειώσαμε το χρέος μας τις καλές εποχές και τώρα έχουμε σταθερά δημοσιονομικά στοιχεία», δήλωσε σχετικά ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο αποφάσισε να διαθέσει στην γερμανική οικονομία επιπλέον 62,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Ήδη τον περασμένο Μάρτιο το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει νέο δανεισμό ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «έκτακτη κατάσταση και έκτακτα μέτρα», τονίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα της Bundestag να αποφασίσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη νέα άρση του «φρένου χρέους».

Ο κ. Σολτς τόνισε πάντως ότι σχεδιάζεται η αποπλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του νέου χρέους εντός 20 ετών από το 2023, ενώ σημείωσε ότι, σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας, η Γερμανία «έχει δημοσιονομικά περιθώρια να κάνει περισσότερα, αν χρειαστεί». Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου να επεκταθεί και στο επόμενο έτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο δάσωσης της Lufthansa, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η εταιρία θα δεχθεί την κυβερνητική πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «καλή και ισορροπημένη». Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι η συμφωνία δεν βρίσκεται «στο χείλος της κατάρρευσης», απορρίπτοντας σχετικές εικασίες μετά την σημερινή προειδοποίηση της αεροπορικής εταιρίας ότι μπορεί τελικά να αναγκαστεί να υποβάλει αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της, εάν η συμφωνία δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των μετόχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ερντογάν: «Απορρίπτουμε μονομερείς ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο που επιδιώκουν να αποκλείσουν την Τουρκία»
«Η θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα θα πρέπει να συμβάλλει στον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» τόνιζε ο Τούρκος πρόεδρος
Recep Tayyip Erdogan
Τραμπ σε Ιράν: Ευχαριστούμε που ανοίξατε τα Στενά του Ορμούζ αλλά για εσάς παραμένει ο ναυτικός αποκλεισμός
Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ για το διάστημα που θα διαρκέσει η εκεχειρία στο Λίβανο ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Μαγιάρ: «Ας σταματήσουμε τη μαζική καταστροφή εγγράφων που αποδεικνύουν την ευθύνη της κυβέρνησης Όρμπαν»
«Οποιοσδήποτε συμμετέχει, θα αντιμετωπίσει την αυστηρότητα του νόμου όταν θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση», προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
FILE PHOTO: Peter Magyar, leader of the opposition Tisza party, waves a Hungarian flag at a rally near the venue of ruling Fidesz party closed doors meeting where Prime Minister Viktor Orban discusses campaign issues with party officials in Kotcse, Hungary September 7, 2025. REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo