Οικονομία

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ βάζει στόχο μια γρήγορα συμφωνία για την “ένεση” 1,85 τρισ. στην ευρωπαϊκή οικονομία

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το 2027 για τα οικονομικά της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους 27 ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ και το προγραμματισμένο Ταμείο ανάκαμψης και πάλι με προσωπικές επαφές.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζει να ολοκληρώσει την Τετάρτη το πρόγραμμα για την εξάμηνη γερμανική Προεδρία, το οποίο θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και την υπέρβαση της οικονομικής ύφεσης.

Οι ηγέτες του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος συμφώνησαν στην επιτροπή του κυβερνητικού συνασπισμού τη Δευτέρα το βράδυ για την περαιτέρω πορεία δράσης στην ΕΕ.

Η γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. θα επιδιώξει «την αλληλεγγύη και την συνοχή», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να έχει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικά της έσοδα από τις συναλλαγές οι οποίες γίνονται με αντικείμενο τη μείωση των εκπομπών CO2 και από τον ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. «Αυτό θα ήταν ένα καλό σημάδι για να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομικό βάση, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί και την διοχέτευση των εσόδων από ψηφιακό φόρο στα ταμεία της ΕΕ», όπως είπε.

click4more: Η Φινλανδία απειλεί με βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ.

Τόσο αυτός, όσο και η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν έχουν επίσης ταχθεί υπέρ των υψηλότερων γερμανικών καταβολών στις Βρυξέλλες, επειδή «η σταθεροποίηση των άλλων χωρών της ΕΕ είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Σε κυβερνητικούς κύκλους λεγόταν ότι από γερμανικής σκοπιάς θα ήταν επιθυμητό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για τα οικονομικά – ειδικά επειδή προβλέπεται και ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικύρωση από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Μισέλ δήλωσε ότι βλέπει «αυξανόμενη τάση προς συμφωνία» για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. από το 2021 έως το 2027 και το Ταμείο ανάκαμψης. Και τα δύο μαζί έχουν ανέρχονται σε περίπου 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι ισχύει με 8ωρο και υπερωρίες
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Κεραμέως δίδει τη δυνατότητα σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups 2
Διασπασμένη η ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ – Σενάρια για δύο ταχύτητες ανάλογα με τον κλάδο των εξαγωγών
Σε δύο μπλοκ έχουν χωριστεί οι χώρες της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν αμερικανικοί δασμοί δύο ταχυτήτων ανάλογα με τον κλάδο των εισαγωγών από την ΕΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες 2