Κόσμος

Ο κεντρικός τραπεζίτης στην Τουρκία περιμένει… φρένο του πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία, που υφίσταται πιέσεις λόγω των αυξανόμενων τιμών και της ευμετάβλητης πτωτικής πορείας της λίρας, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό σήμερα, αν και ο επικεφαλής της παρέμεινε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ο διοικητής Μουράτ Ουισάλ υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας που έχουν σχεδόν στερέψει, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι λογικό να καταγράφουν διακυμάνσεις σε μια πανδημία. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στη μείωση έως 1,5% της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας αυτή την εβδομάδα, το οποίο αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα διαθέσιμα.

Τα δεδομένα της οικονομίας στην Τουρκία

Η τράπεζα προβλέπει τώρα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 8,9% στα τέλη του έτους, από το 7,4% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 6,2% έως τα τέλη του 2021, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,4%.

Οι οικονομολόγοι σε γενικές γραμμές αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό έως τα τέλη του έτους, μετά την άνοδό του τους τρεις τελευταίους μήνες φθάνοντας στο 12,6% τον Ιούνιο

Η τράπεζα σταμάτησε τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της αυτό τον μήνα. Ο Ουισάλ δήλωσε ότι η πολιτική συμβαδίζει με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Καθώς η σχετιζόμενη την πανδημία ζήτηση για προϊόντα χαλαρώνει σταδιακά και τα πράγματα επιστρέφουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, «ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε μια πτωτική τάση ξεκινώντας από τον Ιούλιο», είπε ο Ουισάλ.

Η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 230.000 κρούσματα COVID-19 και τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε συρρίκνωση φέτος.

Η λίρα, που έκανε βουτιά αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου ύστερα από δύο μήνες σταθεροποίησης, κατέγραψε πτώση 0,2% μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας και της συνέντευξης Τύπου του διοικητή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Βlame game Ιράν και Ισραήλ για τις πυραυλικές επιθέσεις πριν και μετά την κατάπαυση του πυρός
Η α λα Τραμπ εκεχειρία μέχρι στιγμής δεν απέδωσε τα δέοντα, ενώ Ιράν και Ισραήλ μετρούν τις πληγές του μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις
Συντρίμμια από την επίθεση στην Μπερ Σεβά
Η εκεχειρία Ιράν και Ισραήλ κράτησε τέσσερις ώρες: Σειρήνες στη Χάιφα, διαψεύδει η Τεχεράνη ότι εκτόξευσε πύραυλο – Με αντίποινα απειλεί το Τελ Αβίβ
Νωρίς το πρωί της Τρίτης το Ισραήλ είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους - Νεκρός ακόμα ένας Ιρανός επιστήμονας
Χαλάσματα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
15
Ευχή γίνεται η «κατάρα των Φαραώ»: Η θανατηφόρα τοξίνη από τον τάφο του Τουταγχαμών πηγή θεραπείας για τον καρκίνο
Αφότου οι αρχαιολόγοι άνοιξαν τον τάφο του Τουταγχαμών τη δεκαετία του 1920, μια σειρά από πρόωρους θανάτους μεταξύ της ομάδας ανασκαφής τροφοδότησε φήμες για μια κατάρα του Φαραώ
Ευχή γίνεται η «κατάρα των Φαραώ»: Η θανατηφόρα τοξίνη από τον τάφο του Τουταγχαμών πηγή θεραπείας για τον καρκίνο