Κόσμος

“Κόκκινη κάρτα” Κομισιόν στον Τσαβούσογλου: Δεν τον εξουσιοδοτήσαμε να μιλάει εκ μέρους μας

Σε διάψευση των δηλώσεων Τσαβούσογλου περί υποτιθέμενης ενόχλησης της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου προχώρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο, τονίζοντας ωστόσο ότι η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές θέμα ενός Κράτους Μέλους με ένα τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του KYΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε, “δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ”.

Εκπροσωπώντας την ΕΕ, πρόσθεσε “έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα την σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει”.

click4more: Ο Τσαβούσογλου λέει πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου απογοήτευσε την… ΕΕ!

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο “Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν χθες αργά το απόγευμα στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο”.

“Αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας”, επεσήμανε κάνοντας λόγο για “ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις”. Όπως τόνισε “πρόκειται για τη συνέχεια των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, συζήτησαν στο τηλέφωνο και πριν από αυτό ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετέβη στην Άγκυρα”.

“Θέλουμε να δούμε αντιστροφή του κλίματος, θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος και των δύο πλευρών”, τόνισε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Gymnich σημείωσε ότι “προβλέπεται συζήτηση των 27 για την Τουρκία”, συμπληρώνοντας “σε αυτή τη φάση”.

Πηγή: sigmalive

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκκενώθηκε προληπτικά το συνεδριακό κέντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ντάβος μετά από αναφορές για παράξενη μυρωδιά
Σύμφωνα με αναφορές, πυρκαγιά ξέσπασε σε μια ξύλινη καλύβα κοντά στο ξενοδοχείο που στεγάζει το συνεδριακό κέντρο, προκαλώντας την εκκένωση του κτιρίου
Πυροσβέστες έξω από το Συνεδριακό Κέντρο κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος στην 56η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός
Η Κριστίν Λαγκάρντ αποχώρησε από δείπνο στο Ντάβος: Δεν άντεξε τα σχόλια για την Ευρώπη από τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου
Ο διευθύνοντας σύμβουλο της BlackRock τερμάτισε το δείπνο πριν το επιδόρπιο, μετά το περιστατικό με τις διαμαρτυρίες, καθώς οι καλεσμένοι άρχισαν να αποχωρούν
Η Κριστίν Λαγκάρντ 6
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πάπα να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» - Επιφυλακτικό το Βατικανό
Η τελική απόφαση της Αγίας Εδρας αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη συμμετοχή του ποντίφικα θα προσέδιδε ιδιαίτερο διεθνές και συμβολικό βάρος στη νέα αυτή αμερικανική πρωτοβουλία
Ο πάπας Λέων