Ελλάδα

Σφέλα: Η «φέτα της φωτιάς» από τη Μεσσηνία

Η Σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Το σχήμα της είναι σε παραλληλεπίπεδες λωρίδες περίπου 750 γραμμαρίων.

Η Σφέλα είναι παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται στη νότια Πελοπόννησο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το όνομα της οφείλεται στον τρόπο τεμαχισμού της τυρομάζας (Σφέλα = λωρίδα). Η Σφέλα μας παρασκευάζεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα, που προέρχεται αυστηρά μόνο από την περιοχή της Μεσσηνίας.

Η Σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Ωριμάζει τουλάχιστον για τρείς μήνες πριν βρεθεί στο τραπέζι σας.

Στην εκπομπή της ΕΡΤ, με τίτλο «ΠΟΠ Μαγειρική» ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου φτιάχνει συνταγές με προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και μας «ταξιδεύει» στην ιστορία του εκάστοτε υλικού. Παίρνοντας ως αφορμή τη Σφέλα Μεσσηνίας, μας μεταφέρει στη μαγευτική νότια Πελοπόνησο και αναλύει το υπέροχο αυτό ελληνικό προϊόν, το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα ως Π.Ο.Π από το 1996.

Παίρνοντας ως βάση τη σφέλα Μεσσηνίας και συνδυάζοντάς τη με λιστή ντομάτα, μέλι και φύλλο κρούστας δημιουργεί ένα λαχταριστό ορεκτικό που συνδυάζει την επιθυμία για αλμυρό και γλύκο, σε ένα!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο από τη στιγμή του δυστυχήματος στα Γλυκά Νερά - Φίλοι του 23χρονου αφήνουν λουλούδια στο σημείο του τροχαίου
Ο 23χρονος είχε πάει να δει αγώνα με τους φίλους του - Στο σημείο κόσμος αφήνει λουλούδια και σημειώματα, προσπαθώντας να αποχαιρετήσει τον αδικοχαμένο νεαρό
Γλυκά Νερά
Ξεσπά ο σύζυγος της 37χρονης που σκοτώθηκε στο δυστύχημα στη Νέα Κίο - «Όταν πάνε με 180 χλμ σε 2 δευτερόλεπτα τι θα προλάβαινε;»
«Μας είπαν ότι έπεσε η γυναίκα πάνω τους ενώ θα μπορούσε να τους αποφύγει, να φρενάρει και ότι αν δεν υπήρχε το αμάξι της στο σημείο, δεν θα υπήρχε κίνδυνος να σκοτωθούν οι κατηγορούμενοι» λέει ο σύζυγος της 37χρονης
Τροχαίο δυστύχημα στην παραλιακή οδό Νέας Κίου
Νέα βίντεο από την φονική παράσυρση βρέφους στον Βόλο το 2023 - «Είναι σαν να μας ρίχνουν συνέχεια αλάτι στην πληγή» λέει η γιαγιά
«Κάποιος ένα Σάββατο την είδε κάπως και ήπιε και μου πήρε μέσα από την αγκαλιά μου το εγγόνι μου» λέει ο παππούς του βρέφους που παρασύρθηκε στο Βόλο
Βόλος