Πολιτική

Μπακογιάννη σε Live News: Σήμερα μοιάζει ανέφικτο να ανοίξουμε διάλογο με την Τουρκία

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε στην εκπομπή «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο την πολεμική ρητορική της Τουρκίας και τον τρόπο που πρέπει να την αντιμετωπίσει η χώρα μας.

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διάψευση από την τουρκική πλευρά δεν υπήρχε, κι είναι επίσης γεγονός ότι η Die Welt είναι πολύ σοβαρή εφημερίδα», ήταν το πρώτο σχόλιο της κυρίας Μπακογιάννη για το δημοσίευμα – βόμβα που αποκάλυπτε τα πραγματικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν ξέρω αν αυτό το δημοσίευμα έχει βάση ή όχι, αυτό που το ίδιο το δημοσίευμα λέει είναι ότι ο στρατός, δεν δέχθηκε να μπει σε αυτή τη λογική, δεν ξέρουμε λοιπόν αν ήταν μία από τις γνωστές εκρήξεις του Ερντογάν ή όχι», συμπλήρωσε.

Ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω πως ο Ερντογάν θα το σκεφτεί πάρα πολύ, γιατί σε όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας, πλέον βρίσκεται απέναντι σε οργανωμένη αντίσταση και από αραβικές χώρες και από αυτούς που έως τώρα τους έχει πάρει τον αέρα, και τώρα έχουν στήριξη και από την Ευρώπη και από την Αμερική».

Έκανε λόγο για μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή όπου «το Ιραήλ στήνει γέφυρες με αραβικές χώρες, το σκηνικό στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και θα τολμούσα να πω ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, γιατί παρά τις γέφυρες προς την Ρωσία, αλλά η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τους Κούρδους στην Ρωσία. Ο ίδιος έκανε ένα συνέδριο και κάλεσε ανθρώπους που ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις διεθνώς καταγεγραμμένες ως τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος δημιουργεί παντού εντάσεις σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να στοχεύει σε μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία. «Ο Ερντογάν που ήξερα εγώ με τον σημερινό απέχει. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τον άνθρωπο. Τοποθετείται με μια ρητορική που είναι εκτός και της τουρκικής λογικής.

Θα σκεφτεί όμως πολύ πριν τα βάλει με μία οργανωμένη χώρα που στηρίζεται από την Ε.Ε., μια χώρα του ΝΑΤΟ, κι έχοντας πλέον ανοιχτά την απειλή των κυρώσεων που θα κοστίσουν στη χώρα και θα του δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα», εξήγησε συγκεκριμένα.

«Μια τέτοια κίνηση που έγω θα χαρακτήριζα κίνηση απόγνωσης που επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να την απορρίψω, θα του δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα που δεν θα έχει γυρισμό. Τραβάει το σκοινί αλλά αλλάζει και γνώμη, κι αλλάζει και συμπεριφορές πολύ εύκολα. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια κίνηση που θα είχε διαβεί τον Ρουβίκωνα πλέον.

Καταλαβαίνετε και τι σημαίνει αυτό και για την αμερικανική εξωτερική πολιτική ενόψει των εκλογών. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αν υπάρξει διάλυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, θα είναι η επιτομή της αποτυχίας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την περίπτωση που πάμε σε μια λογική αποκλιμάκωσης, και το αν μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία, τόνισε: «Η Τουρκία έχει περάσει διάφορες φάσεις, φάσεις που αυτό ήταν εφικτό και φάσεις που ήταν ανέφικτο. Τώρα μοιάζει ανέφικτο, αλλά μια Τουρκία που θα αποκλιμακώσει και θα δεχτεί τη θέση της Ελλάδας που είναι και η θέση του διεθνούς δικαίου, θα καθίσουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, αυτός είναι ο στόχος όλων των πολιτισμένων χωρών».

«Δεν έχουμε λόγο να απαντάμε στις προκλήσεις, έχουμε κερδίσει την ευρωπαϊκή στήριξη, την στήριξη των συμμάχων, με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις σε απόλυτη εγρήγορση και απόλυτη εμπιστοσύνη του λαού στις ένοπλες δυνάμεις, συνεχίζουμε… αφήνουμε τον Ερντογάν στα δικά του ρητορικά παραληρήματα», τόνισε κλείνοντας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαίσια ύπαρξη, είναι ό,τι πιο τοξικό και κακό έχει περάσει από τη Βουλή
«Μίσος, τοξικότητα, συνωμοσιολογία, προς όλους όσους δεν την προσκυνούν» - «Σήμερα κατηγόρησε την κα Λιάνα Κανέλη ότι έκανε "καριέρα" επί Χούντας ενώ ήταν 13 ετών»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
17
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
28
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
20
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 152
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης