Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Ο διάλογος που… ξεμπροστιάζει τον Στόλτενμπεργκ – Τι είπε με τον Παναγιωτόπουλο

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας απαίτησε την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τι του απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Τον διάλογο που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Βερολίνο, αποκάλυψε σήμερα (05.09.2020) ο ΣΚΑΪ. Η αποκάλυψη έρχεται δύο ημέρες μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το tweet του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία “συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο”. 

Click4more: Δένδιας: Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία – Παρέδωσα επιστολή του πρωθυπουργού στον γ.γ. του ΟΗΕ

Άμεση και ηχηρή ήταν η διάψευση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
“Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”, σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ακολουθεί ο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος – Στόλτενμπεργκ:

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία. 

Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.

Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;

Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Να σημειωθεί ότι μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας, ο Στόλτενμπεργκ ανασκεύασε για όσα είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπουργείο Εξωτερικών για επιθέσεις σε χριστιανική κοινότητα στη Συρία: Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση
Η Αθήνα ζητεί την ταχεία υλοποίηση έρευνας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ειρηνική και συμπεριληπτική μετάβαση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Σύρων
Υπουργείο Εξωτερικών
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή: Αδιανόητο το Ιράν να θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα
Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι πολλά ελληνικά πλοία βρίσκονται εγκλωβισμένα στον Περσικό Κόλπο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ασφάλεια για τα πλοία και τα πληρώματα τους
Γιώργος Γεραπετρίτης 22
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Καθαρό «όχι» στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, χωρίς μεγάλες εντάσεις η δεύτερη ημέρα
Οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών και πρώην προέδρων κινήθηκαν στον άξονα της πολιτικής αυτονομίας, ενώ οι καταστατικές αλλαγές προκάλεσαν ηπιότερες από τις αναμενόμενες αντιδράσεις
Ανδρουλάκης και Δούκας