Κόσμος

ΗΠΑ: Κονταροχτυπιούνται Τραμπ και Μπάιντεν στις κρίσιμες Πολιτείες

Συνεχίζεται η μάχη ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ στις κρίσιμες πολιτείες των ΗΠΑ ενόψει των εκλογών σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ispos.

Συγκεκριμένα το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν, του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, έναντι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι μικρό σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες και με τους δύο υποψηφίους να εμφανίζονται ισόπαλοι σε δύο άλλες.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο και δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα εμφανίζει τους Μπάιντεν και Τραμπ ισόπαλους στις πολιτείες Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα. Ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα μίας μονάδας στην Αριζόνα, 3 μονάδες στην Πενσιλβάνια και 5 στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.

Και οι έξι αυτές πολιτείες είναι καθοριστικής σημασίας για τον νικητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, δεδομένου του αριθμού των κατοίκων τους και του ενδεχόμενου τελικά να τις κερδίσουν είτε οι Ρεπουμπλικάνοι είτε οι Δημοκρατικοί.

Σε εθνικό επίπεδο η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη το Reuters/ Ispos εμφανίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να έχει προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου μεταξύ όλων των ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο δείχνουν ότι οι εκλογές του 2020 ίσως να έχουν το ίδιο μικτό αποτέλεσμα με τις εκλογές του 2016, όταν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία των ψήφων αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι τους περισσότερους εκλέκτορες και κατά συνέπεια τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει αρχίσει να χάνει υποστηρικτές μεταξύ της μεγαλύτερης ομάδας ψηφοφόρων στις ΗΠΑ: τους λευκούς χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η στήριξη της ομάδας αυτής στον Μπάιντεν αυξήθηκε κατά 10% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τη στήριξη που είχε λάβει η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον βάσει των exit polls το 2016.

Όταν ρωτήθηκαν ποιον στηρίζουν για πρόεδρο, το 50% των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση δήλωσε τον Τραμπ και το 41% τον Μπάιντεν. Πριν τέσσερα χρόνια το ποσοστό ήταν 61% υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και 31% υπέρ της Κλίντον.

Η αλλαγή αυτή παρατηρείται σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως η Φλόριντα, το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να υποφέρει σε πολιτειακό επίπεδο τόσο όσο σε εθνικό λόγω της διαχείρισής του της πανδημίας του κοροονοϊού. Εξάλλου οι ψηφοφόροι στις αμφίρροπες πολιτείες θεωρούν τον Αμερικανό πρόεδρο πιο ικανό να χειριστεί την οικονομία σε σχέση με τον Μπάιντεν.

Ποιος είναι καλύτερος να διαχειριστεί την οικονομία και τον κορονοϊό;

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos σε εθνικό επίπεδο, το 54% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία covid-19 η κυβέρνηση Τραμπ.

Όμως αυτό δεν φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά του Αμερικανού προέδρου στις αμφίρροπες πολιτείες παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει άνοδο στην Αριζόνα, τη Φλόριντα, το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια και τη Βόρεια Καρολίνα.

Ωστόσο ο Τραμπ θεωρείται πιο ικανός να χειριστεί την οικονομία από τον Μπάιντεν και να ενεργήσει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos διενεργήθηκε από τις 11 ως τις 16 Σεπτεμβρίου στις πολιτείες Αριζόνα, Φλόριντα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια και Βόρεια Καρολίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
10.000 Μεξικανοί στρατιώτες στην περιοχή των αιματηρών ταραχών μετά τη δολοφονία του βαρόνου «Ελ Μέντσο»
Ο 59χρονος Νεμέσιο Οσεγκέρα θεωρείτο ο τελευταίος από τους μεγάλους «νονούς» του Μεξικού, μετά τη σύλληψη των ιδρυτών του αντιπάλου καρτέλ Σιναλόα, «Ελ Τσάπο» και «Μάγιο»
Μέλη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Μεξικού σε συναγερμό μετά τον θάνατο του Nemesio Oseguera, «El Mencho»
Axios: Κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ τον προειδοποιεί για μακροχρόνια εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, αν χτυπήσει το Ιράν – Διαψεύδει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Τραμπ εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες να κλίνει προς την επιλογή στρατιωτικού πλήγματος, αν και συμφώνησε να δοθεί επιπλέον χρόνος στις διαπραγματεύσεις
Ντόναλντ Τραμπ και Νταν Κέιν
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας σε συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, έχουν ήδη γίνει «καλές» διμερείς συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία, χώρες που είναι επίσης μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ένας βαλλιστικός πύραυλος Trident II D5 χωρίς φορτίο εκτοξεύεται δοκιμαστικά από το υποβρύχιο USS Nebraska
Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκε τη Ζιζέλ Πελικό στο Μπάκιγχαμ: Η Γαλλίδα γυναίκα – «σύμβολο» κατά της σεξουαλικής βίας
Αφού ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ, ο Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, η βασίλισσα Καμίλα είχε στείλει επιστολή στην 73χρονη Γαλλίδα, επαινώντας «το θάρρος και την αξιοπρέπειά της»
Η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας στέκεται δίπλα στη Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο