Κόσμος

CNN: Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν – Πιο μακριά από ποτέ τα νεο-οθωμανικά του όνειρα

Πιο μακριά από ποτέ φαίνεται πως είναι τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η μαχητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα μπορούσε σύντομα να φτάσει σε αδιέξοδο είναι ο τίτλος τους δημοσιεύματος για τον Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι σήμερα τα νέο-οθωμανικά όνειρα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν «φαίνονται πιο απομακρυσμένα από ποτέ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, βήματα για να μεταμορφώσει τη θέση της Άγκυρας στον κόσμο γράφει το CNN. Προσθέτει επίσης ότι πριν από περίπου 10 χρόνια, ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε καθοριστικό βήμα στην εξωτερική πολιτική, αποφασίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα σερνόταν πλέον στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακαλώντας για ένταξη.

Αντί αυτού η Τουρκία θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να προβάλει περιφερειακή ισχύ, να επεκτείνει την επιρροή της στους υπηκόους της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή και να καταστεί μια παγκόσμια δύναμη που θα λαμβάνεται υπόψη.

Επισημαίνει ακόμα ότι ήταν μια ιδέα που κυρίευσε τη φαντασία της δημοφιλούς λαϊκής του βάσης, ενισχύοντας την προσπάθειά του να μεγιστοποιήσει το εύρος των εξουσιών του και σημειώνει πως οι σύμμαχοι του Ερντογάν στην Αίγυπτο και τη Συρία σημείωσαν τεράστια πολιτικά κέρδη στα πρώτα χρόνια της Αραβικής Άνοιξης, η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο του 2010, και το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν φάνηκε να υλοποιείται.

Περιορισμένη δύναμη οι σύμμαχοί του

Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο τονίζει πως πολύ σύντομα και μετά από μια δεκαετία, οι σύμμαχοι του Τούρκου Προέδρου στην περιοχή –σε μεγάλο βαθμό ομάδες που συνδέονται με την Ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα– αποτελούν μια εξαιρετικά περιορισμένη δύναμη.

Εκτός από τoυς περιφερειακούς του συμμάχους στο Κατάρ, στη Σομαλία και στην κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης, η προβολή ισχύος του Ερντογάν άφησε «μια πικρή γεύση στο στόμα πολλών περιφερειακών ηγετών», προσθέτει.

«Αλλά τώρα, με εξαίρεση το Κατάρ, τη Σομαλία και το ήμισυ της κυβέρνησης της Λιβύης, με καμία μουσουλμανική χώρα δεν έχει στενούς δεσμούς» αναφέρει στο CNN ο Σονέρ Τζαγαπτάι (Soner Cagaptay), διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για πολιτικές Εγγύς Ανατολής και συγγραφέας μιας τριλογίας βιβλίων για την άνοδο του Ερντογάν.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα του το CNN αναφέρεται πως ο Ερντογάν έχει εξοργίσει ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες έχουν προσπαθήσει δημόσια να περιορίσουν την εμβέλεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως η αμερικανική Κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό μια καλή σχέση με τον Ερντογάν, πρόσφατα φάνηκε επίσης να είναι δίπλα στους αντιπάλους της Τουρκίας και προσθέτει πως πρόσφατα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, σημειώνει πως τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο ήταν σε ισχύ για δεκαετίας.

Τέλος, το CNN αναφέρει ότι μια υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία, η κατάσταση της οποίας επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις του Covid-19, έβαλε ακόμη ένα εμπόδιο στους σχεδιασμούς του Ερντογάν και περιόρισε την ικανότητά του να τερματίσει την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας.

Πηγή cnn.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4