Οικονομία

ΠΙΤΣΟΣ: Κρίσιμες ώρες για το μέλλον των εργαζομένων – Διαπραγματεύσεις να μην φύγει το εργοστάσιο από την Ελλάδα

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το μέλλον των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στου Ρέντη.  Την απόφαση να διακόψει την παραγωγή της στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2020 και να την μεταφέρει στην Τουρκία, η μητρική εταιρεία BSH διαπραγματεύεται με εκπροσώπους της ελληνικής και γερμανικής Κυβέρνησης.

Η είδηση για την αποχώρηση, δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία». Πρόκειται για μία παλαιότερη απόφαση της BSH, που αρχικά γνωστοποίησε πριν από τρία χρόνια κι αφού την αναίρεσε την επανάφερε το 2018, λαμβάνοντας εκ νέου την απόφαση να βάλει οριστικά λουκέτο στο εργοστάσιο του Ρέντη στα τέλη του 2020. Βασική αιτία της αποχώρησης αποτέλεσε η συρρίκνωση των πωλήσεων κατά το ένα τρίτο, σε σχέση με τις πωλήσεις των 300 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, που πραγματοποιούσε πριν από μία δεκαπενταετία.  

Μάλιστα, τη δεύτερη φορά που αναίρεσε την απόφασή της για αποχώρηση, η μητρική εταιρεία ολοκλήρωσε μία τελευταία παραγγελία για κατασκευή 140.000 εντοιχισμένων φούρνων Bosch.  Την απόφαση των Γερμανών οι εργαζόμενοι την εξέλαβαν ως «αποχαιρετιστήρια» σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν από ενάμιση και πλέον αιώνα.

Η ιστορία της Pitsos

Η ιστορία της Πίτσος ξεκίνησε το 1865, όταν ιδρύθηκε από την ομώνυμη οικογένεια με σκοπό  την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου, ενώ στη συνέχεια κατασκεύαζε και ασπρόμαυρες τηλεοράσεις.

pitsos

Η Πίτσος εξαγοράστηκε το 1976 από την Bosch – Siemens Hausgerate GmbH και Siemens Hellas κι αργότερα ξεκίνησε να κατασκευάζει ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες και κουζίνες, οι οποίες, μεταξύ άλλων «αγαπήθηκαν» από τους Σκανδιναβούς.  

Το 2005 οι πωλήσεις της ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, κατέχοντας μερίδιο 40% στην ελληνική αγορά οικιακών συσκευών κι εξάγοντας το 30% της παραγωγής της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 

Το 2014 επεκτάθηκε και στην παραγωγή κλιματιστικών, ενώ την ίδια χρονιά η Siemens πούλησε τη συμμετοχή της στον όμιλο Bosch και από τότε μέχρι σήμερα, η BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ ελέγχεται πλήρως από τον πολυεθνικό όμιλο BSH Gmbh. Το 2015 η Πίτσος συμπλήρωσε ενάμιση αιώνα ζωής.  Σήμερα λειτουργεί ένα μουσείο, όπου εκτίθενται αντικείμενα που χρησιμοποίησε η εταιρεία στα πρώτα «βήματα» της μακρόχρονης διαδρομής της.  

pitsos

Αλλά και οι λευκές συσκευές Bosch, δεδομένου ότι η παραγωγή τους γίνεται στην Ελλάδα, έχουν «περάσει» στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ως ελληνικές, γι’ αυτό και «αγαπήθηκαν» από τους Έλληνες.

Όσον αφορά τον γερμανικό όμιλο, αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οικιακών συσκευών στην Ευρώπη, ο οποίος προέκυψε από την κοινοπραξία των Robert Bosch GmbH και Siemens AGΗ.

pitsos

Το 2019 εμφάνισε έσοδα 13,2 δισ. ευρώ, απασχολώντας 58.200 εργαζόμενους. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα περιλαμβάνει την παραγωγική μονάδα οικιακών συσκευών στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και αποθηκευτικούς χώρους στον Ασπρόπυργο Αττικής. Επίσης, η BSH Oικιακές Συσκευές διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο service οικιακών συσκευών σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικές μονάδες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και συμβεβλημένα συνεργεία σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Ρέντη απασχολούνται 220 εργαζόμενοι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το αναμενόμενο πάγωμα των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού
Η κίνηση αυτή αντανακλά μια μετατόπιση στο κλίμα της αγοράς, με τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων που συνδέονται με τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο να υποδηλώνουν πλέον περίπου ισόποσες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων
iStock
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απορρίπτει προτάσεις για φόρο πλούτου για τον προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις προτάσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν έχει ποτέ φορολογήσει επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία και ότι τα μέτρα πιθανότατα θα καταργηθούν από το συνταγματικό δικαστήριο
Alexis Sciard
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31.10.25), στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Πειραιά, με σκοπό την ενημέρωση και τη διάθεση των πρώτων καρτών στους σπουδαστές
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Πιερρακάκης: Η μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της μεταπολίτευσης – Τι προβλέπει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση
Το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο παρεμβάσεων που ενισχύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ
Κυριάκος Πιερρακάκης
Πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων για ελληνικά πολεμικά πλοία στο πρόγραμμα SAFE
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ελληνικής ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας
American Modern Warship In The Ocean