Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για πτωχευτικό κώδικα: Θα αφήσουν κόσμο χωρίς σπίτια και χωρίς χρήματα

Στο «κενό», χωρίς σπίτια και χρήματα θα βρεθούν οι οφειλέτες ιδιώτες με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, αφού για πρώτη φορά πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα ενώ  εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία μέρος του μελλοντικού εισοδήματος του οφειλέτη, καθώς και η κύρια κατοικία ακόμη και φυσικών προσώπων ή νοικοκυριών. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αναμένεται να ανεβάσουν ιδιαίτερα τους τόνους τα επόμενα εικοσιτετράωρα ενόψει της συζήτησης στη Βουλή.

Με αφορμή μάλιστα την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα (20.10.2020) με κοινωνικούς φορείς προκειμένου να συζητήσει μαζί τους όλες τις δύσκολες πτυχές του νέου νομοθετήματος.

Click4more Πτωχευτικός κώδικας: Δεύτερη ευκαιρία μόνο για αυτούς που θα αποδείξουν ότι την αξίζουν

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να αναδείξουν όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου καθώς, όπως λένε, οι δανειολήπτες δεν έχουν ενημερωθεί για τις επώδυνες διατάξεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό και οι οποίες «στην πραγματικότητα θα τους αφήσουν χωρίς σπίτια και χωρίς χρήματα».

«Η ΝΔ δεν βλέπει την οικονομική ρίζα του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, αλλά βλέπει στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν βλέπει τι έχει συμβεί με τις τράπεζες όλη την περίοδο της κρίσης. Δεν βλέπει τη νέα κρίση που ξεσπάει και την ανάγκη διευρυμένης κοινωνικής προστασίας», ανέφερε η Έφη  Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Βουλή σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο ικανοποιεί μόνο τις τράπεζες», αντιθέτως «οι παραγωγικοί φορείς, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μιλούν για “ταφόπλακα” και “ομηρία”, κανείς τους δεν βλέπει τη “δεύτερη ευκαιρία” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση».

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο πτωχευτικό κώδικα μπαίνει «οριστική ταφόπλακα στην προστασία της α’ κατοικίας των νοικοκυριών με τις κατ’ ευφημισμό ρυθμίσεις περί δήθεν δεύτερης ευκαιρίας». Με αυτό, συνεχίζουν, «η κυβέρνηση της ΝΔ καθιερώνει για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα την πτώχευση και των ιδιωτών, εκτός από τους εμπόρους, όπως ίσχυε παγίως από την σύσταση του ελληνικού κράτους, επιδιώκοντας μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς και οδηγώντας σε ακραία φτωχοποίηση τα νοικοκυριά».

Click4more Κοντονής: Νέες «ρουκέτες» για τον ΣΥΡΙΖΑ! video

Αναφερόμενοι συγκεκριμένα στις νέες ρυθμίσεις έλεγαν ότι «το μέλλον που επιφυλάσσει στους οφειλέτες-νοικοκυριά που θα πτωχεύουν είναι εφιαλτικό, αφού θα εκποιείται το σύνολο της περιουσίας τους. Για τους ευάλωτους καμία προστασία δεν υπάρχει, αφού η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund)». «Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο!».

Η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση όχι απλώς δεν δίνει καμία δεύτερη ευκαιρία αλλά, μάλιστα, προβλέπει ότι κάθε εισόδημα που έχει ένας πολίτης και υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611 ευρώ) θα κατάσχεται και θα χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή και μισθοί και συντάξεις που μέχρι τώρα ήταν ακατάσχετες. Με το νομοσχέδιο αυτό οι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των πιστωτών τους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σπιλώνονται οι πολιτικοί αντίπαλοι και έχει φτάσει ο Γιώργος Μυλωνάκης να παλεύει για τη ζωή του»
Με αναφορά στην περιπέτεια υγείας του υφυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι επιμένει σε μια «μικροκομματική» ατζέντα τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κόντρα Γεωργιάδη – Τσουκαλά για την Πόπη Παπανδρέου και τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Εκβιάζει την ανανέωση της θητείας της», «Στοχοποιεί με ψέματα την εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέα»
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι αιχμές του υπουργού Υγείας για τους χειρισμούς στην υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την κυβέρνηση για επίθεση στη Δικαιοσύνη 
Γεωργιάδης, Τσουκαλάς
Τι θα πει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο σκληρό μπρα ντε φερ στη Βουλή
Στην ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναφερθεί σε μία σειρά από πεπραγμένα της κυβέρνησης, προκειμένου να αναδείξει ότι εξελέγη υποσχόμενη να επουλώσει τα τραύματα στους θεσμούς και έκανε το ακριβώς αντίθετο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή
Στη σκιά της περιπέτειας υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη η σύγκρουση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή – Η πρόταση για αναβολή της συζήτησης και η απάντηση του Μαξίμου
Η «φυγή προς τα μπρος» που επιχειρεί η κυβέρνηση και οι θεσμικές τομές που εισηγείται ο πρωθυπουργός για το πολιτικό σύστημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή