Κόσμος

Η πρόταση Στόλτενμπεργκ για μορατόριουμ ασκήσεων Ελλάδας-Τουρκίας – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Στο φως έρχονται οι διάλογοι για το μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας, στο διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, κορυφαία ελληνική πηγή αναφέρεται στα όσα έγιναν στο ΝΑΤΟ, στο μορατόριουμ και τις ασκήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το οποίο έγινε την Παρασκευή (23.10.2020) στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε πρόταση που «έπεσε στο τραπέζι» από τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας και όχι από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ πρότεινε ότι 28 και 29 Οκτωβρίου, ημερομηνίες οι οποίες αποτελούν εθνικές εορτές και για τις δύο χώρες, υπάρχει η δυνατότητα ενός μορατόριουμ ώστε να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις.

Τόσο η Άγκυρα, όπως είχε επιβεβαιώσει σε σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, όσο και η Αθήνα είδαν θετικά την πρόταση Στόλτενμπεργκ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε μιλήσει για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση» προσθέτοντας πως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν.

Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, είχε τονίσει μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.

Όπως και προχθες, ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», είχε δηλώσει.

Σε κάθε περίπτωση όσα συμφωνήθηκαν σε αυτή την τηλεδιάσκεψη ανατράπηκαν μετά την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για 27 και 28 του μηνός και αφορά ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελλόριζου).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μουσουλμάνος φοιτητής από το Πακιστάν ο ένας δράστης του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - Η στιγμή που Αυστραλός πολίτης τον αφοπλίζει
O 24χρονος Ναβίτ Άκραμ είναι από τη Λαχόρη του Πακιστάν, μουσουλμάνος και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Central Queensland στο Σίδνεϊ, στο Πανεπιστήμιο Hamdard στο Ισλαμαμπάντ και στο Ινστιτούτο Al Murad
Η αστυνομία αποκλείει μια περιοχή στην παραλία Bondi μετά από αναφορά για πυροβολισμούς στο Σίδνεϊ
Συγκλονίζουν τα βίντεο από το αιματοκύλισμα σε παραλία στο Σίδνεϊ - 12 νεκροί, βρέθηκε και βαν με εκρηκτικά
Μεταξύ των 29 τραυματιών υπάρχουν και παιδιά - Δείτε τα 9 λεπτά του τρόμου στην πολυσύχναστη παραλία του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια εβραϊκής γιορτής και έναν από τους δράστες να πέφτει νεκρός
Τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία
10
Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ - 12 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά
Ενοπλοι κατέβηκαν από βαν και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του κόσμου που ήταν στην παραλία για μια εβραϊκή γιορτή - 29 τραυματίες, βρέθηκε βαν με εκρηκτικά - Σοκαριστικά βίντεο από την επίθεση
Πυροβολισμοί σε παραλία στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
40
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη του μακελειού στο πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ – Δύο οι νεκροί, 7 σοβαρά τραυματίες
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα και να φεύγει από το πανεπιστήμιο - Οι στιγμές τρόμου των φοιτητών
Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ
Συνελήφθησαν 5 ύποπτοι που σχεδιάζαν επίθεση με αυτοκίνητο σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας
Πρόκειται για έναν Αιγύπτιο, τρεις Μαροκινούς και έναν Σύρο που συνελήφθησαν την Παρασκευή με τις αρχές να υποπτεύονται πως πίσω από τα σχέδια για την επίθεση υπάρχει «ισλαμιστικό κίνητρο»
Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία