Κόσμος

Ιράν: Αυξάνεται η πυρηνική του δύναμη!Ανησυχία και προειδοποιήσεις από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζουν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία την εγκατάσταση τριών προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, την βασική μονάδα εμπλουτισμού του ουρανίου του Ιράν.

Οπως ορίζει η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπεγράφη το 2015 στην Βιέννη, και της οποίας υπεραμύνονται οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις παρά την αποκήρυξή της από την Ουάσινγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν δεν έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση τόσο προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης.

Έκκληση προς την Τεχεράνη

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις καλούν την Τεχεράνη να μην θέσει σε κίνδυνο την σημαντική ευκαιρία επιστροφής στην διπλωματία που αντιπροσωπεύει η έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης» υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει την βούληση επιστροφής των ΗΠΑ στην συμφωνία της Βιέννης.

click4more: Ο Ερντογάν το χαβά του: Καλεί την Ελλάδα να μη δείχνει «ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό»

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζουν επίσης την «βαθιά τους ανησυχία» μετά την υιοθέτηση από το ιρανικό κοινοβούλιο επίμαχου νόμου για το πυρηνικό ζήτημα, ο οποίος «αν τεθεί σε ισχύ», θα καταλήξει σε σημαντική ενίσχυση του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν και σε μειωμένη προσβασιμότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA)».

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το κείμενο προτρέπει την κυβέρνηση να κάνει αμέσως τις αναγκαίες ενέργειες για την παραγωγή και αποθήκευση «τουλάχιστον 120 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% ετησίως» και την καλεί «να θέσει τέλος» στις επιθεωρήσεις της IAEA.

Αντίθετος ο Ροχανί

Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτός, πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος είναι αντίθετος με αυτόν.

«Εάν το Ιράν θέλει σοβαρά να δώσει χώρο στην διπλωματία, δεν πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά», αναφέρεται στην ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες τονίζουν ότι «η επιστροφή στην διεθνή συμφωνία» θα έχει θετικές συνέπειες για το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία της Βιέννης τον Μάιο 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις που βύθισαν την Ισλαμική Δημοκρατία σε βαθιά ύφεση.

Σε απάντηση, η Τεχεράνη αποδεσμεύθηκε τον Μάιο 2019 από τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας.

Από την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν, ο Χασάν Ροχανί πληθαίνει τα μηνύματα ανοίγματος προς την Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι πρόθεσή του είναι η επιστροφή της Ουάσινγκτον στην συμφωνία της Βιέννης, αλλά η πορεία που προτείνει έχει μέχρι στιγμής κριθεί «μη αποδεκτή» από την ιρανική κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το σχέδιο Νετανιάχου για κατάληψη της Γάζας συνιστά νέα κλιμάκωση σημειώνει η Παλαιστινιακή Αρχή
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, όπως ακριβώς η Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος»
Η κατεστραμμένη Γάζα
Ανάλυση Sky News: Ο λόγος που η συνάντηση Πούτιν και Τραμπ στην Αλάσκα αποτελεί νίκη για τη Ρωσία
Για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή Πούτιν στην Αλάσκα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει μάλλον να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έκανε και όταν ο επενδυτικός απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 3
Reuters: Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις – Κρατική βιομηχανική εταιρεία προμηθεύεται οπλικά συστήματα από τη Siemens
Ρωσικοί μεσάζοντες αγοράζουν οπλικά συστήματα και εξαρτήματα μέσω Κίνας που έχει ως «εταιρεία-έτερο» την γερμανική Siemens, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ
Ένας στρατιώτης της 57ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επισκευάζει ένα άρμα μάχης, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Χάρκοβο 1