Κόσμος

Ο «πόλεμος των εμβολίων»: Μπορέλ VS Ρωσίας για fake news

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε σήμερα ότι τα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά εμβόλια για την Covid-19 στις χώρες όπου η Μόσχα θέλει να πουλήσει το δικό της.

«Οι δυτικοί παρασκευαστές εμβολίων χλευάζονται ανοιχτά στα πολύγλωσσα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε παράλογους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε πιθήκους», έγραψε στο μπλογκ του ο Μπορέλ.

«Τέτοια αφηγήματα προφανώς απευθύνονται στις χώρες όπου η Ρωσία θέλει να πουλήσει το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν τη δημόσια υγεία εν μέσω της πανδημίας. Ο Μπορέλ δεν έδωσε όμως συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει αντιθέτως ότι το Sputnik V στοχοθετείται από μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από το εξωτερικό.

click4more Κορονοιός: 27.787 νέα κρούσματα και 487 θάνατοι στη Ρωσία

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) που είναι υπεύθυνο για το μάρκετινγκ του εμβολίου στο εξωτερικό, καθώς και το ρωσικό υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν τα λεγόμενα του Μπορέλ.

Όταν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου της, διέκοψε τις κλινικές δοκιμές τον Σεπτέμβριο, λόγω της ανεξήγητης ασθένειας ενός εθελοντή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Sputnik V είναι πιο αξιόπιστο γιατί βασίζεται σε έναν αδενοϊό που προσβάλλει τους ανθρώπους ενώ το βρετανικό είναι «εμβόλιο πιθήκων».

Οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται σε έναν ακίνδυνο ιό του κοινού κρυολογήματος που προσβάλλει τους χιμπατζήδες, ξανάρχισαν στη Βρετανία λίγες ημέρες αργότερα.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία απέστειλε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της στην Αργεντινή. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Οι δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου στοιχίζουν λιγότερα από 20 δολάρια κατ’ άτομο.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ «επιστρέφει» στην εκεχειρία μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα – «Πάγωσε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα σχέδια εκεχειρίας που συμφωνήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ φαίνεται ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τιναχτούν στον αέρα
Πυκνοί καπνοί έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Μουσείο του Λούβρου: Αυτά είναι τα κοσμήματα που εκλάπησαν μετά τη θεαματική ληστεία – Σώθηκε το «καταραμένο» διαμάντι
Η λεία, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, περιλαμβάνει οκτώ εξαιρετικά κοσμήματα που αφηγούνται την ιστορία των βασιλισσών και αυτοκρατειρών της Γαλλίας, τα οποία κλάπηκαν μέσα σε μόλις 7 λεπτά από τη Γκαλερί Απόλλων
Κολιέ και σκουλαρίκια με σμαράγδια από το σετ κοσμημάτων της Μαρίας-Λουίζας
Μουσείο του Λούβρου: Βίντεο από τη στιγμή που οι διαρρήκτες κλέβουν τα κοσμήματα στη Γκαλερί Απόλλων
Οι εικόνες δείχνουν έναν από τους διαρρήκτες τη στιγμή που κλέβει τα κοσμήματα στο Λούβρο - Η λίστα των κλεμμένων αντικειμένων αποκαλύφθηκε από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού
Στιγμιότυπο από το βίντεο που τραβήχτηκε μέσα στο Λούβρο, όταν ο ληστής κλέβει τα κοσμήματα