Κόσμος

«Βόμβα» από Σοϊλού: Οι ΗΠΑ πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 – Βολές και κατά Ευρώπης

Την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, την ευθύνη για το οποίο η Άγκυρα έχει επιρρίψει στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν την υλοποίησε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα».

Ο Τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.

click4more Τουρκία: 238 ακόμα συλλήψεις κατηγορούμενων για επαφές με τον Γκιουλέν

«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό, αλλά η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από την πλευρά της Αγκυρας.

Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.

click4more Παραλήρημα Ερντογάν: Τρομοκράτες οι διαδηλωτές, ανήθικοι οι ΛΟΑΤΚΙ

Η καταστολή από τις τουρκικές αρχές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων για τον πρωτοφανή διορισμό ανθρώπου του Ταγίπ Ερντογάν στην θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου ανησύχησε τόσο την Ουάσινγκτον, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και η ομοφοβική ρητορική των τούρκων αξιωματούχων.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού χαρακτήρισε «διεστραμμένους ΛΟΑΤ» κάποιους από τους διαδηλωτές και ο Ερντογάν δήλωσε χθες: ΛΟΑΤ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς αναλαμβάνει καγκελάριος της Γερμανίας – Ο ξεχασμένος υποψήφιος που έχει να ανέβει ένα «βουνό»
Θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία πολιτικός που εκλέγεται καγκελάριος της Γερμανίας (μετά τον Κόνραντ Αντενάουερ – 73 ετών το 1949) και αυτός με το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό (25,5%)
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς 3
Το Ισραήλ επιστρατεύει χιλιάδες εφέδρους καθώς σχεδιάζει κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας
Η πληροφορία για τη στρατολογία εφέδρων έρχεται στο φως ώρες αφού ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με όμηρο, με επιδέσμους στο κεφάλι και στο αριστερό χέρι
Λίβανος 1