Ελλάδα

Καιρός – κακοκαιρία Μήδεια: Λαγουβάρδος και Αρνιακός εξηγούν που και πότε χτυπάει το δεύτερο κύμα

Στη νότια Ελλάδα και κυρίως στην Αττική «δείχνει τα δόντια» της από σήμερα η «Μήδεια». Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες και που θα εστιαστούν τα φαινόμενα.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr, o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, η κακοκαιρία «Μήδεια» από σήμερα τραβιέται νοτιότερα και αρχίζουν να σταματούν τα φαινόμενα σε Μακεδονία και Θεσσαλία και επικεντρώνονται σε Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κυκλάδες, Πελοπόννησο και Κρήτη. Στην Αττική, ήδη η χιονόπτωση περιορίζεται και την εμφάνισή του κάνει ο ήλιος.

Ξεκινάει λοιπόν από τώρα ένα διάλειμμα μέχρι και το βράδυ όπου τα φαινόμενα θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους. Από τις βραδινές ώρες θα αρχίσει ξανά να χιονίζει σε Πάρνηθα, Κιθαιρώνα και Πεντέλη και καθώς οι ώρες προχωρούν, τα χιόνια θα κατεβαίνουν νοτιότερα.

Έτσι στις περιοχές κοντά στα παραπάνω βουνά αλλά και στα Βόρεια Προάστια η χιονόστρωση θα φτάσει τους 5 πόντους- το χιόνι θα καθίσει σε κεραμιδοσκεπές, πρασινάδες και αυτοκίνητα.

Από Αττική Οδό και πάνω η χιονόστρωση θα φτάσει τα 10 και 20 εκατοστά ύψος, ενώ σε περιοχές όπως η Πεντέλη και η Ιπποκράτειος Πολιτεία το χιόνι θα φτάσει μέχρι και το μισό μέτρο.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης όποτε και πια θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη. Ο ισχυρός παγετός όμως θα παραμένει σε όλη τη χώρα, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ -20 η ελάχιστη έως 0 η ανώτερη σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στην Αττική ειδικότερα θα κυμαίνονται από -4 ως 12.

Το μικρό παράθυρο βελτίωσης και η επιδείνωση από το βράδυ

Ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών» εξηγεί πως πια έχουμε εισέλθει στη δεύτερη φάση της «Μήδειας» όπου επηρεάζεται το νότιο τμήμα της χώρας από Θεσσαλία και νοτιότερα. Τα φαινόμενα εστιάζονται αυτή τη στιγμή σε Εύβοια, Βοιωτία, Αττική, νησιά του Αιγαίου και Κρήτη. Παρ’ όλα αυτά επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού, κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Από το μεσημεράκι και μετά η κατάσταση θα ηρεμήσει στην Αττική αλλά o καιρός θα αγριέψει ξανά από το βράδυ της Δευτέρας και έτσι θα παραμείνει την περισσότερη διάρκεια της Τρίτης.

Τις βραδινές ώρες δηλαδή, αναμένεται επιδείνωση του καιρού με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα παραμείνουν μέχρι και την Τετάρτη με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 0 μέχρι 2 με 3 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας.  Στην ίδια κατάσταση θα βρίσκονται και Εύβοια και Βοιωτία. Η Κρήτη περιμένει τη «Μήδεια» την Τετάρτη με βροχές αλλά και χιόνια που γρήγορα θα κατέβουν στα χαμηλά του νησιού.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η ανακοίνωση της υγειονομικής περιφέρειας και του «Ευαγγελισμού» για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: «Η αστυνομία ενημερώθηκε από τον νοσηλευτή βάρδιας»
Διευκρινίσεις έδωσε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια σχετικά με τον θάνατο της 16χρονης που πέθανε έξω από κλαμπ στο Γκάζι το βράδυ της Κυριακής...
Το ασθενοφόρο φτάνει στο σημείο που κατέρρευσε το κορίτσι στο Γκάζι
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: Εγκληματίας ο καταστηματάρχης που πουλάει ποτά μπόμπες
«Έχουμε ένα ζήτημα ελεγκτικών αρχών, πόσα μαγαζιά να ελέγχει η αστυνομία;», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας πως «οι τοξικολογικές έρευνες θα δείξουν πώς χάθηκε το παιδί»
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο Γεωργιάδης διαψεύδει την αστυνομία για τον θάνατο της 16χρονης στο Γκάζι: «Το νοσοκομείο είχε ενημερώσει»
Απαντήσεις για τα αίτια θανάτου της θα δώσουν οι τοξικολογικές - «Έλεγξα ο ίδιος τα βήματα που έκαναν οι γιατροί στο Ευαγγελισμός, έγιναν όλα όπως έπρεπε να γίνουν», τόνισε
16χρονη
10
Διήμερο με βροχές και από το Σαββατοκύριακο «καλοκαίρι» - Καταιγίδες και νέα πτώση της θερμοκρασίας την 28η Οκτωβρίου
Σε κεντρικά, νότια, δυτικά, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες οι περισσότερες βροχές - Βαλκανικό μέτωπο θα «χτυπήσει» τη χώρα από την Τρίτη - Η πρόγνωση καιρού των επόμενων ημερών
Βροχή