Κόσμος

Φιλιππίνες: Ανταλλάσσουν νοσηλευτικό προσωπικό με εμβόλια για τον κορονοϊό

Οι Φιλιππίνες θα επιτρέψουν σε χιλιάδες εργαζόμενους στο σύστημά τους υγειονομικής περίθαλψης, κυρίως νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, να εργαστούν στη Βρετανία και τη Γερμανία, αν οι δύο αυτές χώρες συμφωνήσουν να δωρίσουν εμβόλια κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος της χώρας.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ασία, χαλάρωσαν μια απαγόρευση στην εργασία υγειονομικού τους προσωπικού στο εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να περιορίζουν τον αριθμό των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, στους οποίους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα, σε 5.000 ετησίως.

Η Άλις Βισπέρας, διευθύντρια του γραφείου διεθνών υποθέσεων του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ότι οι Φιλιππίνες είναι ανοιχτές στην άρση αυτού του ανώτατου ορίου σε αντάλλαγμα για εμβόλια από τη Βρετανία και τη Γερμανία, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους που φεύγουν για να εργαστούν σε άλλες χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες Φιλιππινέζους που επαναπατρίζονται.

Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες βρίσκονται μεταξύ των εκατομμυρίων Φιλιππινέζων που εργάζονται στο εξωτερικό, προσφέροντας πλέον των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο σε εμβάσματα που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

“Εξετάζουμε το αίτημα για άρση του ανώτατου ορίου ανάπτυξης, βάσει συμφωνίας”, δήλωσε η Βισπέρας στο Reuters.

Η Βρετανία έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στον κόσμο και έχει υποστεί ένα από τα χειρότερα οικονομικά πλήγματα από την πανδημία, ενώ η Γερμανία έχει τον 10ο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.

Οι δύο χώρες έχουν εμβολιάσει και οι δύο μαζί 23 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι Φιλιππίνες δεν έχουν ακόμη αρχίσει την εκστρατεία ανοσοποίησης των 70 εκατομμυρίων ενηλίκων τους, ήτοι των δύο τρίτων από τα 108 εκατομμύρια κατοίκους τους και περιμένουν να λάβουν την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά της COVID-19 αυτήν την εβδομάδα, την οποία κάνει δωρεά η Κίνα.

Οι Φιλιππίνες θέλουν να εξασφαλίσουν συνολικά 148 εκατομμύρια δόσεις.

Η βρετανική πρεσβεία στη Μανίλα δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχόλιο, ούτε και η αποστολή της Γερμανίας στη χώρα αυτή δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Το 2019, σχεδόν 17.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τις Φιλιππίνες υπέγραψαν συμβόλαια εργασίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Αν και οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στις Φιλιππίνες έχουν αγωνιστεί για την άρση του περιορισμού αυτού ώστε να ξεφύγουν από κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλές αποδοχές στη χώρα, το σχέδιο αυτό για εργαζόμενους έναντι εμβολίων δεν έτυχε καλής υποδοχής από ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα.

“Είμαστε αηδιασμένοι με το πώς αντιμετωπίζονται οι νοσοκόμες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από την κυβέρνηση ως εμπορεύματα ή προϊόντα εξαγωγής”, δήλωσε η Τζόσελιν Αντάμο, γενική γραμματέας της Ένωσης Φιλιππινέζων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών στο Reuters.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπροστά στο κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού
Μετά την κρίση του ευρώ, το Brexit και την πανδημία, η ΕΕ κλονίζεται εκ νέου από μια σειρά κρίσεων, την ώρα που οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις ενισχύονται σε πολλά κράτη-μέλη
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Καυστικός ο Τζον Στιούαρτ κατά του Τραμπ μετά την απομάκρυνση του Τζίμι Κίμελ: «Καλησπέρα από τον πατριωτικά υπάκουο οικοδεσπότη σας»
Επιστρέφοντας στο Comedy Central, ο παρουσιαστής σατίρισε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη λογοκρισία γύρω από την υπόθεση του Τζίμι Κίμελ, σε ένα σόου γεμάτο ειρωνεία και πολιτική κριτική
Ο Τζον Στιούαρτ στο The Daily Show
1
Το Ισραήλ κλείνει βασικό πέρασμα με την Ιορδανία μετά από αιματηρή επίθεση
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από οδηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία – Σε αντίποινα, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το βασικό πέρασμα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία
1
Τζίμι Κίμελ: Οι σταρ των late-night στηρίζουν τον παρουσιαστή – Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και άλλους επικριτές του
Η αναστολή της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ από το ABC συνεχίζει να προκαλεί σοκ – Την ώρα που παρουσιαστές καταγγέλλουν επίθεση στην ελευθερία του λόγοτ, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί άλλους επικριτές του
Ο Τζίμι Κίμελ
Μαχητικό αεροσκάφος FCAS: Γερμανία και Ισπανία θέλουν λύση έως τα τέλη του 2025
Το Βερολίνο και η Μαδρίτη δηλώνουν αποφασισμένες να επιταχύνουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος, το οποίο παραμένει βαλτωμένο εδώ και χρόνια λόγω βιομηχανικών διαφωνιών
Ένα μοντέλο του FCAS