Κόσμος

Υεμένη: 60 οι νεκροί από τη φωτιά σε κέντρο μεταναστών

Τους 60 νεκρούς έφτασε ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Άλλοι 100 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, είπε ο αξιωματούχος αυτός, σύμφωνα με υεμενίτικα ΜΜΕ.

Στο κέντρο έμενε πλεονάζων αριθμός μεταναστών και το χάος που επικράτησε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά προκάλεσε πολλούς θανάτους, σύμφωνα στέλεχος των Χούθι, διευκρινίζοντας ότι στα θύματα συγκαταλέγονται μετανάστες από την Αφρική και μέλη του προσωπικού του κέντρου.

Η οργάνωση Ανσαρουλάχ, όπως αυτοαποκαλείται το κίνημα των σιιτών ανταρτών, σχημάτισε επιτροπή για να διενεργήσει έρευνα σχετικά με το συμβάν, πρόσθεσε.

Η εγκατάσταση χρησιμοποιείται για να κρατούνται μετανάστες που μπήκαν στη χώρα «παράνομα» ενόψει των διαδικασιών απέλασής τους, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το απόγευμα χθες Δευτέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «επειγόντως πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στους μετανάστες που υπέστησαν τραυματισμούς» στην πυρκαγιά.

Άγνωστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών

«Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά παραμένει ανεπιβεβαίωτος, καθώς δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα στοιχεία», τόνισε ο ΔΟΜ.

Παρότι στην Υεμένη μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη που έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κι έχει ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού, η ροή μεταναστών από την Αφρική, που πάνε στη χώρα για να κινηθούν από εκεί προς τις πλούσιες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου σε αναζήτηση δουλειάς και καλύτερης ζωής, παραμένει συνεχής. Υπολογίζεται πως στο εμπόλεμο κράτος φθάνουν 100.000 μετανάστες κάθε χρόνο.

Ωστόσο ο ΔΟΜ εκτιμά ότι ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην Υεμένη μειώθηκε σε περίπου 37.500 το 2020 από 138.000 το 2019, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Υπογραμμίζει ότι χιλιάδες εξ αυτών έχουν αποκλειστεί στην επικράτεια της Υεμένης, ιδίως μετά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τα αίτια της πυρκαγιάς στο κέντρο κράτησης μεταναστών παραμένουν άγνωστα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε πόσοι μετανάστες κρατούνταν στο κέντρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας - «Μούδιασα, όλοι στην κατασκήνωση προσευχόμασταν»
Στους 51 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ αναφέρεται ότι 30 από τους αγνοούμενους είναι ανήλικα κορίτσια της κατασκήνωσης που πλημμύρισε κοντά στον ποταμό Guadalupe
Ένα κορίτσι μιλάει στο τηλέφωνο σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται οικογένειες με τους κατασκηνωτές ύστερα από τις φονικές πλημμύρες στο Κερβίλ
10